Hiter vodič: Beograd in Niš

13:48 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Beograd - glavno mesto Srbije, središče bivše Jugoslavije in dom več kot milijonu prebivalcev. Ogromno mesto z bogato zgodovino, po eni strani moderno, a kljub vsemu še vedno s pečatom starih nostalgičnih časov. In Niš - popolnoma nasprotno, industrijsko mesto, z majhnim središčem, denarnici veliko prijaznejšimi cenami in bolj umirjenim tempom življenja. Tri prijateljice smo se odločile za kratek pobeg v Srbijo in ker verjamem, da je priljubljena destinacija mnogih izmed vas, je tu hiter vodič z nasveti kaj početi, kje spati in kje se sladkati.

Iz Brnika smo letele v Niš, nato skočile v Beograd in se zopet vrnile nazaj. Ja, ta pot ni bila ravno najbolj racionalna odločitev, a najprej smo planirale čas preživeti v Nišu, pa smo šele po nakupu letalskih kart ugotovile, da bo za pet dni morda malo premajhen in preveč "dolgočasen". Pa smo šle - 230 kilometrov severno, v velemesto, ki nikoli ne spi.

Nekaj o Srbiji

Verjetno države ni potrebno prav posebej predstavljati, omeniti pa velja, da so njihovo plačilno sredstvo srbski dinarji (za 1 evro dobiš okoli 120 srbskih dinarjev) ter da v veliki večini uporabljajo cirilico. Tudi če je nisi vešč/a, se iz simbolov vseeno hitro znajdeš in vsaj posamezne besede hitro povežeš z okoliščinam. V bližini turističnih znamenitosti najdeš tudi večino napisov v angleščini ali zapisov pomembnih oznak v latinici. Nekaj težav ti lahko povzroča le branje imen ulic in trgov, zato je GPS navigacija "najvarnejša" izbira za orientacijo. Velika večina Srbov je pravoslavne vere, kar pomeni, da je večina cerkva pravoslavnih. Predlagam ti ogled notranjosti vsaj katere izmed njih saj so zares zanimive.

Hrana?

Najbolj znana hrana v Srbiji so seveda jedi iz žara. Čevapčiči in pleskavice v lepinji s kajmakom in šobsko solato so tisto najbolj tradicionalno, kar lahko naročimo. Večina hrane, ki jo promovirajo je iz žara ali izpod peke. Priporočam, da preizkusiš oboje, nikakor pa ne preskoči dimljenih vešalic, ki so zares odlične. Za prigrizek so na voljo številne pite (krompirjeva, zeljna, sirova) in seveda burek - sploh prvega v Srbiji, pa naj bi pripravili v Nišu. A ker sama od klasične srbske hrane nikakor ne morem preživeti več kot dan ali dva, lahko zagotovim, da brez težav najdeš tudi številne picerije in gostilne, kjer strežejo "običajna" kosila s testeninami, rižem ali morsko hrano.

Beograd

Beograd je ogromno mesto, razdeljeno na 17 občin. Leži ob sotočju Donave in Save in je eno najstarejših mest v Evropi, z zelo bogato in burno zgodovino. Najzanimivejši za ogled je gotovo stari del mesta z utrdbo Kalemegdan in veliko večino zgodovinsko ali kulturno pomembnih stavb. Vse pogosteje pa se omenja tudi Novi Beograd, ki leži na drugi strani reke Save. Ta del so začeli graditi po drugi svetovni vojni ter mu pripada naziv modernega, poslovnega predela. Prevoz po mestu je omogočen s tramvaji, avtobusi in minibusi, seveda pa so na vsakem koraku na voljo tudi taksiji. Cene? Cene taksi prevozov lahko zelo odstopajo, zato se je dobro za ceno dogovoriti v naprej.
Prenočišče?
V Beogradu smo bivale v apartmaju, ki smo ga rezervirale preko Airbnb-ja. Stanovanje v bližini predela mesta imenovanega Autokomanda, je bila odlična izbira, saj smo komaj verjele, kako lepo urejen apartma se skriva v starem bloku ob eni izmed glavnih cest. Stanovanje, ki sprejme do pet oseb, ima dve spalnici (eno z ločenima enojnima in eno z zakonsko posteljo), kuhinjo z jedilno mizo in kavčem, kopalnico s tuš kabino, prostorno vežo ter kar tri balkone.

Kljub tem, da lokacija ni čisto v mestnem središču, je pred blokom postajališče tramvajev, prav tako pa taxi vožnja do Kalemegdna stane okrog 5€. Tudi peš je sprehod do centra Beograda čisto prijeten, saj se znamenitosti lepo razporejajo ob nekje 4 kilometre dolgi poti do središča starega dela mesta.

Sicer je v neposredni bližini stanovanja precej kavarn in gostiln z raznovrstno ponudbo hrane. Čez cesto je manjša trgovina, kjer imajo vse kar potrebuješ, prav tako pa na svoj račun pridejo tudi ljubitelji nogometa, saj je stanovanje v bližini obeh najbolj znanih stadionov v mestu. Hiša cvetja je še ena znamenitost, ki je zelo blizu stanovanja, tako da lahko rečem, da je lokacija glede na ceno in luksuz, ki ga stanovanje ponuja, odlična.

Kaj si ogledati?

Beograd ima številne znamenitosti, ki jih po večini priporočajo vsi turistični priročniki. V veliki večini gre za stavbe, trge ali spomenike, ki jih je v Beogradu res ogromno. Večina turističnih vodičev priporoča ogled nekaterih ulic - na primer Knez Mihailova, ki povezuje Kalemegdan in glavni beograjski trg - Trg republike, je verjetno tista najznamenitejša v Beogradu. Prav tako kot vredne ogleda omenjajo še Ulico kralja Petra I, Nemanjino ter nekatere trge: Trg Nikole Pašića, Študentski trg, Terazije in Trg Slavija z veliko fontano in velikim napisom #Beograd v cirilici.

Moj najljubši del mesta, je gotovo utrdba Kalemegdan - Beograjska trdnjava. Celotno območje je urejeno v park, obdan z obzidjem, v katerem so številnimi objekti. Ob sotočju Save in Donave je prva rimska utrdba stala že leta 535, podoba gradu z okolico pa se je spreminjala vse do 18. stoletja ter seveda tudi kasneje, ko so Kalemegdan spremenili v park, a ga zaradi številnih vojn na tem območju neprestano obnavljali.

Čudoviti razgledi na sotočje Save in Donave ter na Novi Beograd so ena izmed najbolj ikoničnih doživetji, ki jih ponuja obzidje trdnjave. S pogledom proti reki in mestu stoji kip Zmagovalec, ki je s časom postal simbol Beograda. Poleg glavne trdnjave in številnih športnih objektov, v parku najdeš tudi grobnico narodnih herojev, vojaški muzej z razstavo vojnih vozil na prostem ter razstavo srednjeveških mučilnih naprav, dinozaverski park in številne kipe, stolpe ter nekaj razstavljenih topov. Proti plačilu si je na območju kalemegdanskega parka mogoče ogledati še rimski vodnjak, stolp Nebojša ter veliko skladišče smodnika.

Hram svetega Save je ena največjih pravoslavnih cerkva na svetu, ki lahko sprejme do 11.000 ljudi. Cerkev je zares ogromna, zgradili pa so jo na mestu, kjer naj bi leta 1595 zažgali kosti svetega Save, ustanovitelja Srbske pravoslavne cerkve. Gradnja cerkve je bila zaključena leta 2004, a notranjost še vedno ni povsem urjena. V času našega obiska je bil možen ogled kripte v cerkvenem podzemlju, kjer se nahaja "grobna cerkev Sv. kneza Lazara". Pred cerkvijo so vodnjaki z vodometom, prav tako pa je ob cerkvi postavljen velik spomenik Sv. Savi.

Ena lepših pravoslavnih cerkva je še cerkev svetega Marka, ki je bila zgrajena leta 1940. V njej najdeš Sarkofag Dušana Silnog ter grobnico patrijarha Germana Đorića. Kar se tiče pomembnih objektov, priporočam sprehod mimo stavbe Državnega zbora Srbije, ki se nahaja na Trgu Nikole Pašića. Prav tako sta v bližini tudi Stari dvor - nekdanja rezidenca dinastije Obrenović, danes v lasti mestnega zbora ter Novi dvor - nekdanja rezidenca dinastije Karađorđević, danes rezidenca srbskega predsednika. Zanimivejše stavbe so še tržnica, narodno gledališče, ustavno sodišče, narodna banka ter razbitine ministrstva za obrambo, ki je bilo uničeno v NATO-vem bombandiranju leta 1999. Rezidenca princese Ljubice je arhitekturno zelo zanimiva in urejena v muzej, prav tako pa sta zelo zanimiva Nacionalni muzej in Muzej Nikole Tesle, ki je najpopularnejši muzej v Srbiji.

Hiša cvetja in Muzej Jugoslavije sta še ena izmed tistih tipičnih znamenitosti, ki jih najdeš v vseh potovalnih brošurah. Hiša cveta je prostor, kjer se nahaja grob Josipa Broza Tita in njegove žene Jovanke, v stranskih prostorih pa je tudi muzej s predmeti in fotografijami iz njunega življenja. Uniforme, štafete mladosti, darila tujih politikov in maketa modrega vlaka, ki je Titovo truplo pripeljal iz Ljubljane v Beograd so le nekateri izmed razstavljenih predmetov. Ob spominskem parku polnem kipov stoji še Muzej Jugoslavije, napolnjen z nostalgičnimi predmeti iz bivše skupne države ter darili, ki jih je Tito prejemal od vseh mogočih pomembnih oseb iz celega sveta. Ker gre za verjetno najbolj znana muzeja v Beogradu, obisk seveda priporočam - nahajata se en ob drugem, z združeno vstopnico. Mimogrede, predel Dedinje v katerem se muzeja nahajata, velja za najbogatejši in najprestižnejši predel Beograda, kjer stoji ogromno vil in ponuja domovanje veliki večini vplivnih Beograjčanov.

Pomembna razgledna točka Beograda je od centra mesta 16 kilometrov oddaljena planina Avala, kjer stoji 205 metrov visok Avalski televizijski stolp, na katerega se je mogoče povzpeti. Iz ploščadi na 124 metrih ponuja najlepši pogled na mesto. Gre sicer za precej nov objekt, saj so njegovega predhodnika zrušili v bombandiranju leta 1999. Takratni stolp je veljal za najvišjo stavbo Jugoslavije. Poleg stolpa na planini stoji tudi mogočen kip neznanemu srbskemu vojaku. Drugi zanimiv stolp je stolp Milennium, ki se nahaja v predelu Zemun, najstarejšem delu mesta. Gardoš je eden izmed treh hribov, ki sestavljajo ta del mesta in na njem, poleg odlično ohranjene arhitekture, najdemo ta zanimiv, opečnat stolp.

Kam pojesti nekaj sladkega?

Prepričana sem, da se boste z dobro hrano v Beogradu brez težav znašli, saj ni težko najti gostilne za kakršen koli okus. Kaj pa sladice? Trije sladki kotički so mi še posebno všeč in gotovo ti pridejo prav. Ferdinand knedle se nahajajo na treh lokacijah v Beogradu in ponujajo sladke in slane cmoke. Širok izbor kombinacij z različnimi posipi in polnili ter prikupen ambient lokala, gotovo ne bosta razočarala nobenega sladokusca. Sladoled? Za dober sladoled si je vedno treba vzeti čas. Črna ovca se nahaja na dveh lokacijah v Beogradu in v svojem "sladolabu" ponuja okusen sladoled - od čisto klasičnih, do zelo zanimivih in nenavadnih okusov. Slatkoteka je pravi kraj za ljubitelje krofov. Pa ne istih običajnih krofov. Sanjski slastni okusi, s prelivi, polnili in dekoracijam, od Milke do Orea, Twixa so sadnih in mlečnih okusov. Pri njih dobiš celo krof s piškotkom sreče.

Kje je dober žur?

Odgovora na to vprašanje ne poznam, saj je vse odvisno od tega, kaj dober žur zate pomeni. Vem le, da je v mestu ogromno klubov in nekateri so tako zasedeni, da se rezervacije zanje zapolnijo že nekaj mesecev v naprej. Beograd sicer slovi po splavih na reki Savi, ki se nahajajo ob najznamenitejši beograjski plaži Adi Ciganliji. Zabava tam traja do jutra in sploh poleti, kjer so možnosti kopanja in poležavanja čez dan neskončne, je to največje zbirališče mladih in željnih zabave. Sicer pa je mesto polno večjih in manjših klubov, diskotek ter barov in restavracij z živo glasbo. Me smo si privoščile jazz večer v klubu Bašta, ki se nahaja v mestnem središču in prireja nastope skupin v živo. Navdušil me je ambient, urejenost kluba in okusni koktaili. Če si za bolj mirno preživljanje večerov z živo jazz glasbo, klub definitivno priporočam.

Za konec naj dodam še, da so opisane znamenitosti tiste najbolj klasične, ki se jih splača ogledati, ko si prvič v Beogradu. Seveda se v mestu skriva še kup lepih zgradb, zanimivih trgov, muzejev in neodkritih zgodb. V mestu tako lahko najdeš izdelovalnico bonbonov, kjer ročno pakirajo slastne izdelke, ogledaš si lahko kako izdelujejo klobuke ali pa si v pafumeriji izbereš kašen točen parfum.

Niš

Čeprav gre za tretje največje mesto v Srbiji, je strogi center mesta Niš zelo, zelo majhen. Mesto, ki sicer zajema pet občin in je industrijsko precej močno, je iz turističnega vidika precej skoncentrirano na Trg Kralja Milana in njegovo bližnjo okolico. Najpomembnejša nakupovalna ulica je Obrenovićeva, ki povezuje trg z velikim trgovskim centrom Kalča. Na drugi strani trga, preko mosta pod katerim teče reka Nišava, se nahaja Niška trdnjava. Vhod v trdnjavo, ki je ena najbolj ohranjenih turških trdnjav na Balkanu, je mogoč skozi mogočno kapijo Stambol. Trdnjava zgrajena leta 1723 je urejena v park, kjer se nahajajo številni spomeniki, objekti in prodajalne. V njej potekajo številni glasbeni in filmski festivali, med njimi je verjetno najbolj znan jazz festival Nišville. V okviru trdnjave stojita tudi Arsenal - nekdaj skladišče orožja, ki je danes galerija ter 500 let stara Bali-begova džamija - molilnica brez minareta.

Pomembnejše stavbe v Nišu so še Oficirski dom, kjer je bil v letih 1914 in 1915 sedež srbske vlade, v njem pa je potekal tudi kongres socialistov, na katerem so sprejeli Niško dekleracijo ter Ćela kula - kostnica v obliki stolpa, ki so ga zgradili Turki in vanj vzidali lobanje srbskih upornikov med prvo srbsko vstajo na Čegru. In še ena črna plat Niške zgodovine - "Cevwni Krst", prvo koncentracijsko taborišče v okupirani Jugoslaviji. Taborišče si je mogoče ogledati (zaprto je ob ponedeljkih). V bližnji okolici Niša se nahaja Niška banja, 10 kilometrov oddaljen kraj, ki slovi po termalnih izvirih in toplicah.

Cene v Nišu so v primerjavi z Beogradom občutno cenejše. Za občutek - Beograd se lahko, kar se tiče hrane in pijače, kosa s cenami v centru Ljubljane. Kar se tiče nakupovanja hrane v trgovini, je ta, sploh v manjših prodajalnah, kar precej dražja kot smo vajeni od doma. V Nišu so cene vsega občutno nižje.

Tako, napisala sem vse, za kar mislim, da ti lahko pride prav, če boš potoval/a v Beograd ali Niš. Si kraja že obiskal/a? Bi priporočal/a ogled še česa? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: