Hintertux: 365 dni snega

18:03 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


No, lahko tudi 366 dni, če je ravno prestopno leto. Ali si vedel/a da je ledenik Hintertux edino avstrijsko smučišče, kjer lahko smučaš ali snowboardaš vse dni v letu? Midva ga že nekaj let tradicionalno obiskujeva prvi vikend v oktobru in verjemi mi, da ima tam svoj čar prav vse - tako vasica Tux, kot tudi ledeniksmučišče in ledeniška bolha Luis, ki živi v teh krajih. Letos sva se prvič na goro za eno popoldne odpravila tudi brez snowboardov in priznati moram, da naju vedno bolj mika, da te kraje ponovno obiščeva in malo bolj intenzivno prehodiva tudi spomladi.

Seveda bom tudi tokrat, v prvi vrsti spet pisala o snegu in o tem kako zelo komaj čakam, da prvič v sezoni stopim na snowboard. Oktober je ravno zaradi prve smuke na Hintertuxu postal eden mojih najljubših mesecev in čeprav se pogosto zgodi, da so proge v zgornjem delu ledenika zelo poledenele, na dnu smučišča pa precej mehke in polne snežnih kupov, živim za tisti dve uri dneva, ko so pogoji ravno pravšnji in je smuka točna takšna, kot mora biti. Če sodeluje še vreme, pa toliko bolje. Letos nama je ravno temačno in nevihto nebo pričaralo ene najlepših razgledov na okolico, k sreči pa je veter hitro poskrbel za oblake ter snežinke in jih hitro odpihnil drugam.

Lokacija

Najprej naj povem, da je Hintertux leži v dolini Zillertal, le kakšnih 20 kilometrov zračne linije južneje od Innsbrucka. Ker pa je njegova lokacija precej odročna, saj je dolina seveda obkrožena s hribi, je naprimer pot po cesti do prej omenjenega Innsbrucka dolga kar 80 kilometrov. Najenostavnejši dostop do Hintertuxa je iz Slovenije možen po avtocesti preko Nemčije ali po lokalnih avstrijskih cestah - druga možnost je precej krajša, vzame pa vsaj toliko, če ne še več časa kot prva.

Kaj početi?

Smučišče

Smučišče na ledeniku sega v višino 3250 metrov in zagotavlja 60 kilometrov smučarskih površin s kombinacijo naravnega in umetnega snega. Smučarski park Betterpark je odprt od aprila do konca maja in od septembra do decembra ter ponuja številne linije od takšnih primernih za začetnike kot tudi profesionalce. Dostop na vrh smučišča je omogočen s tremi kabinskimi žičnicami - zadnja dejansko vozi na progi, ki obratuje vse leto, ob njej pa je še kar nekaj sedežnic in vlečnic. Proge na sosednji strmini, kjer se nahaja tudi park, so dostopne le z vlečnicami.

Pohodništvo in kolesarstvo

Seveda pa te kraji niso primerni le za tiste, ki si želite na sneg (pa čeprav sredi junija), temveč ponujajo marsikaj tudi vsem ljubiteljem pohodništva in kolesarstva. Poti in izhodiščnih točk je neomejeno, sama priporočam sprehod od prve postaje gondole - Sommerberg, saj jo obdajajo številne razgledne točke in je zato odlično izhodišče za krajše sprehode. Vse ostalo je seveda odvisno od tvoje kondicije, želja, časa ki ga imaš na voljo in termina, v katerem se odpravljaš na pot.

Kamorkoli se obrneš, so vsi hribi, ki z dolino Zillertal obdajajo ledenik, primerni za pohodništvo in gorsko kolesarstvo. Prav tako je okoli posejano še nešteto večjih in manjših smučišč, kamor v toplejših mesecih pohodnike in kolesarje vozijo gondole.

Tukaj ne smem pozabiti še na maskoto smučišča - najbolj prikupno ledeniško bolho na svetu - Luisa. Njegovi kipi so razpršeni po celem ledeniku, ker pa ima še posebej rad otroke, je največ stvari v povezavi z njim namenjeno prav najmlajšim. Na gori jim je tako postavil veliko igral - vse od običajnih toboganov, do snežnih vrtiljakov čisto na najvišji točki ledenika. Luisov najnovejši "Kugelsafari park" se razprostira ob peš poti, ki vodi na razgledno točko, s pogledom na sinje modro ledeniško jezerce. Dolge steze, vse mogoče ovire in prepreke ter naloge ob poti so namenjene luisovi leseni žogici, ki jo otrok med pohodom spušča po različnih konstrukcijah in stavim, da se ob tem noro zabava. Omenim pa naj še Luisove dvojezične, poučne table z informacijami o ledeniku, njegovemu nastanku ter živalskih in rastlinskih prebivalcih teh krajev, s katerimi med sprehodom prav vsak izve marsikaj novega in zanimivega.

Ledena jama

Ledena jama na vrhu ledenika je gotovo ena najbolj nenavadnih atrakcij teh krajev. Le nekaj metrov stran od najvišje postaje gondole, namreč najdeš vhod v jamo s konstantno temperaturo 0°C. Globoko pod smučiščem se nahajajo ogromne ledene razpoke z bleščečimi ledenimi stalaktiti, velikanski lesketajoči ledeni kristali, zamrznjeni slapovi in celo ledeniško jezero.

Ob enem je na vrhu ledenika tudi razgledna ploščad, ki omogoča 360° pogled na okoliške vrhove, doline in smučišča.

Almabtrieb

Gre za zelo zanimiv običaj, ki se navadno odvija v začetku oktobra in je značilen za gorate predele Evrope (pri nas poznamo Kravji bal). Tudi v dolini Zillertal srečno vrnitev goveda iz gorskih pašnikov nazaj v dolino počastijo z venci in velikimi zvonovi, ki jih nadenejo živalim ter z zabavo, ki jo običajno spremlja hrana, pijačo in živa glasba.

Tux

Vasica Tux je 6 kilometrov oddaljena od ledenika in ponuja največjo kapaciteto nastanitev v bližini smučišča. Gre za prikupno, ob cesti razpotegnjeno tirolsko vas s trgovino, cerkvijo, prireditvenim centrom in nešteto hoteli in brunaricami, v katerih je mogoče najeti sobo. Ker vasica leži v dolini, so možnosti za pohodništvo in kolesarjenje tudi tukaj neomejene. In smučišča? Dolina Zillertal jih je polna iz vseh strani. Še ena zanimivost: vsako leto (prvi teden oktobra) na nedeljo ujameva orkester, ki opremljen z zastavam in člani oblečenimi v lokalne noše, ob zvokih glasbe koraka po ulicah vasi.

Kje prespati?

Najboljše izkušnje do sedaj imam z dvema hoteloma in sicer sta me navdušila Bergfried in Pinzger, oba predvsem zaradi odličnega zajtrka in še boljšega wellnessa.

Hotel Bergfried

Hotel leži v vasi Tux, zelo blizu njenega središča. Je malenkost umaknjen iz glavne ceste, kar poslabša predvsem možnosti parkiranja. Hotel sicer lastno parkirišče ima, a je ponavadi precej premajhno za kapaciteto gostov in zna biti iskanje prostega parkirnega mesta kar malo "igra na srečo". Hotel je sicer zelo lepo urejen, sobe so svetle in prostorne, s televizijo in balkonom. Najlepši del je definitivno čudovita kopalnica, v njej pa te pričaka kup miniaturnih kozmetičnih izdelkov.

Zajtrki so v tem hotelu odlični. Kavo ali čaj ti pripravijo po naročilu, prav tako pa lahko naročiš tudi omlete, jajca ali tirolske klobase na različne načine. Sicer je vedno na voljo kup naravnih sokov in detox napitkov, smoothiji in sveže sadje, pa jogurti, kosmiči, suho sadje in različna semena za pristaše lahkih zajtrkov. Neskončno število različnih kruhov in peciva se lahko kombinira z vse mogočimi salamami, siri, lososom ali sladkimi in slanimi namazi. Vedno je v toplem bifeju na voljo tudi nekaj toplih jedi, kot so umešana jajca s slanino in zelenjavo po tirolsko, mesni sir, mini sirove omlete in podobno. Skratka, po koncu dopusta si kar malo oddahneš, saj bi se s takšnimi zajtrki vsak dan spremenil v stopljenega snežaka (pa ne takšnega iz snega).

Wellness? Hotel slovi po wellnessu in vedno komaj čakam, da si oblečem snežno bel kopalni plašč in se zapodim v topel zunanji jakuzzi z razgledom na dolino. Idilično doživetje po celodnevni smuki. Hotel sicer ponuja še večji, nekoliko hladnejši notranji bazen za plavanje ter notranji jakuzzi, ki sta obdana s številnimi ležalniki in gnezdeci za poležavanje ali branje knjig.

Sprostitvena oaza je drugi del wellnessa, kjer se nahajata ogromni sobi za počitek. Prva z ležalniki in vodnimi posteljami, prostorom za mešanje domačih sirupov z izvirsko vodo ter čaji, oreščki, sadjem in prigrizki, druga pa z ogrevano klopjo in nekoliko višjo temperaturo. Na voljo so različne savne - dve finski, turška, infrardeča ter zeliščna savna, ki je mimogrede noro dišeča ter ravno prav vroča in zares sproščujoča. V prostoru je še jama s Kneippovo potjo, ki je odlična za od dnevnih aktivnosti utrujene noge. V hotelu ponujajo še kup lepotnih tretmajev in širok nabor različnih masaž.

Hotel Pinzger

Tudi drugi hotel leži v srcu vasice Tux, tik ob glavni cesti. Gre za precej velik hotel, ki ponuja 33 sob s 81 posteljami. Sobe so lepo urejene, v nekakšni kombinaciji starinskega in sodobnega stila. Kopalnice so čudovite, postelje udobne, na steni pa ob večerih za zabavo skrbi televizija. Vsaka soba ima balkon, tako da v resnici čisto ničesar ne pogrešaš. Še en bonus hotela je veliko parkirišče za goste, ki je v teh krajih še kako pomembno.

Zajtrki so zelo bogati, z naravnimi sokovi in avtomatom za kavo. Na voljo je domač jogurt in kup suhega sadja, žitaric ter kosmičevKruh si odrežeš sam in je vedno svež, na voljo pa imaš izbor različnih sirov, salam, mlečnih in sirnih namazov, pa marmelad, čokoladnih namazov in še in še. Sveža zelenjava in sadje sta prav tako na voljo za kombiniranje s sendviči ali jogurtom, hkrati pa so vedno na voljo tudi trdo kuhana jajca in jedi iz toplega bifeja, kot so umešana jajca, tirolske klobasice, pečena slanina in podobno. Skratka, po zajtrku se moraš prisiliti, da te topla postelja ne premami in pokliče nazaj k sebi.

Wellness je definitivno najboljša stvar tega hotela in upam, da poznaš občutek, ko se po dnevu uživanja na mrzlem snegu z utrujenimi mišicami poženeš v topel jakuzzi. Tu pa ni le jakuzzi, so še savne in prijetna soba s kaminom in čajem, ki je namenjena počitku. Štiri savne so si med seboj dovolj različne, da zadovoljijo vsak okus. Poleg klasičnih finske in turške savne imajo tudi bio savno, ki je podobna finski, le malenkost manj vroča je ter mojo najljubšo - infra savno, ki prijetno greje le predel hrbta, med tem ko je zrak v prostoru normalne temperature.

Čaj, presketanje kamina, difuzor in prijetna svetloba - prostor za sprostitev je namenjen počitku med savnanjem in namakanjem v jakuzziju. Odlična priložnost za branje knjige ob srkanju čaja in popolno sprostitev.

Tako, verjamem da ste skozi to objave po dolgem in počez spoznali še eno čudovito tirolsko dolino, njeno najprikupnejšo vasico in vedno obratujoč avstrijski ledenik. Si te kraje morda že obiskal/a? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: