Roja: Dišave s sestavinami, vrednejšimi od zlata

23:31 Nina - GlowToGo.eu Blog 1


Pri predstavitvah novih znamk ali izdelkov, ki jih gosti nakupovalna hiša Ikona, se mi pogosto dogaja, da se iz njih vrnem ne le s tremi kilogrami več, ampak tudi s polno spominsko kartico odlične hrane, s katero nas vedno crkljajo. To nikakor ni bistvo in predstavitev dišav Roja o kateri bo govora danes, je bila izredno zabavna, poučna in dišeča, a naj bo to opravičilo, če se ti bodo ob branju te objave pretirano cedile sline.

Roja Parfums je ena najprestižnejših in najbolj zaželenih znamk dišav na svetu, ki jo v Sloveniji zadnja leta lahko dobimo v ljubljanski nakupovalni hiši Ikona. Visoke cene, ki se gibljejo med 375 in 1755 evri za stekleničko, kažejo na prestiž in najkakovostnejše sestavine, med katere sodi celo legendarna vrtnica Rose de Mai.

Ustanovitelj znamke je britanski mojster parfumerije Roja Dove, ki je luksuzno znamko Roja Parfums leta 2011 - po 20. letih dela v modni hiši Guerlain, zasnoval po načelu "le najboljše bo dovolj" in tega se striktno drži pri prav vsaki izmed stvaritev.

Sinonim prestiža

Status ultraluksuzne dišave, kot jo pojmujejo mnogi, je Roja dosegel z najbolj prefinjenimi in skrbno izbranimi sestavinami, ki jih odkriva na svojih potovanjih po celem svetu. Pri svojem delu nikoli ne išče bližnjic in ponuja nekaj novega, nekaj daleč stran od klasičnih, naveličanih in vsesplošno oglaševanih dišav. Naravna ambra, Tuberoza (1200 kilogramov te cvetlice je potrebno, za izdelavo 200 gramov dišavnega absoluta), Jasmine de Grasse, Rose de Mai (300000 teh najbolj cenjenih vrtnic je potrebno pobrati pred sončnim vzhodom v mesecu maju, da pridobijo kilogram  cvetnih listov) so le nekatere sestavine, ki so že same po sebi vrednejše od čistega zlata. Če temu dodamo še škatle obložene s svilo, pokrovčke Swarovski in 24 karatno pozlačene kapice, cena dišav postane precej logična.

Pet prenovljenih parfume cologne

V središču tokratne predstavitve, na kateri se nam je pridružil g. Andrew Wright, ambasador znamke Roja Parfums, je bilo pet pisanih stekleničk moške dišave v pre-formuliranih oblikah. Parfum cologne je torej povsem nova oblika dišav, ki kljub svežini, ostaja zvesta temeljem v končnih notah in ohranja dolgotrajnost vonja.

ELYSIUM

Eterična kakovost in hkrati močan karakter. Sestavine te dišave prikličejo nebeški občutek, ki ob dolgotrajni obstojnosti ne daje občutka obteženosti. Njegova zgodba sporoča, da je le junaškim in dovolj močnim osebam usojeno doseči življenje, ki si ga želijo, zato posnema te redke lastnosti karakterja. Sveži vonj, ki se prepleta s sladkobo cvetlic in sadežev, prizemlji vonj usnja, vetiverja in ambre. Primeren je za moškega, ki ne potrebuje pomoči, da bi dosegel Elysium - svoj raj.

Zgornje note: limona, bergamotka, grenivka, limeta, pelin
Srčne note: šmarnice, vrtnica, jasmin, jabolko, črni ribez
Osnovne note: Galbanum, rdeči poper, Cypriol, Vetiver, cedrovina, brinove jagode, benzoin, vanilija, Labdanum, usnje, ambra

ENIGMA

Moški ovit v tančico konjaka in tobaka, ki mirno in zbrano sedi pri točilnem pultu, elitnega bara - kjer vonj usnja in lesa zapolnjujeta prostor. Takšno predstavo o skrivnostnem moškem dobiš, ko povonjaš to dišavo in občutek da ni "nič tako kot se zdi" je tisti, zaradi katerega sem to omamno mešanico obogateno z mehko vanilijo in benzoinom brez težav izbrala za svojega absulutnega favorita med moškimi dišavami.

Zgornja nota: bergamotka
Srčne note: Geranija, Rose de Mai (majska vrtnica), neroli, Jasmin de Grasse, heliotrop
Osnovne note: kardamom, ingver, poper, pačuli, konjak, tobak, sandalovina, benzoin, vanilija, ambra

Avtor fotografije: Anže Krže
DANGER

Roja Dove o tej dišavi pravi: "Nevarna, a ne le za tiste, ki jo nosijo, ampak tudi za tiste, ki jo zavonjajo". Čutni afrodizijaki, ki se skirvajo  v tej steklenički izzivajo prav vsakega, da jih še globlje vdihne. Kontrast med sladko vanilijo in jasminom ter suhi, zemeljski toplini cedre in pačulija dopolnijo aromatična limona, sivka in pehtran. Dišava kar sama kliče po tem da se nagnete še bližje in se predate skušnjavi. Ime morda ni dovolj, ta dišava bi potrebovala še nekaj drugih opozorilnih simbolov.

Zgornje note: limona, bergamotka, sivka, pehtran
Srčne note: šmarnica, Jasmin de Grasse, vijolica
Osnovne note: rabarbara, galbanum, nageljnove žbice, kumina, pačuli, hrastov mah, lesne note, vetiver, cedra, vanilija, fižol Tonka, usnje, ambra, mošus

Avtor fotografije: Anže Krže
SCANDAL

"Ko se zgodi škandal, se obračajo glave in razkrivajo skrivnosti. Vse je razkrito. Meje so premaknjene in omejitve preizkušene. Ali se skriješ ali pa to sprejmeš." Razburljiva vonjava opozori nase z izbruhom limone, mete in sivke, ki jim družbo dela nenavadna nota rabarbare, ki se razteza preko nežnega odtenka fižola Tonka. Dišava za tiste, ki radi sprožajo škandale in se vedno govori o njih.

Zgornje note: limona, bergamotka, ˝petitgrain˝, meta, sivka, bazilika, pehtran
Srčne note: šmarnica, Rose de Mai (majska vrtnica), Jasmin de Grasse, vijolica
Osnovne note: rabarbara, kardamom, nageljnove žbice, muškatni orešček, note mahu, pačuli, vetiver, cedra, kašmir les, sandalovina, fižol tonka, labdanum, ambra, mošus

VETIVER

"V parfumeriji ni materiala podobnega vetiverju - ta združuje vonje zemlje, dima in usnja v popolno harmonijo. Prefinjen in neverjetno vsestranski, tako da je tisti, ki ga nosi samozavesten - prisoten v vsakem prostoru." V tej dišavi se temperamentne, sveže citrusne note živahno mešajo okoli suhe topline vetiverja, medtem ko za še več topline, predvsem pa kompleksnost, skrbita cedra s svojimi iglicami in hrastov mah. Roja Dove pravi da je: "to najboljši primer tega kako mora dišati moderen moški. Tisti, ki nosi vetiver, ne izzove zavisti ampak oboževanje".

Zgornje note: limona, bergamotka, tropska verbena
Srčne note: Rose de Mai (majska vrtnica), Jasmin De Grasse, brškin
Osnovne note: Galbanum, semena zelene, rdeči poper, kumina, muškatni orešček, poper, hrastov mah, vetiver, cedra, iglice cedre, les gvajaka, amyris, labdanum

Avtor fotografije: Anže Krže
Elixir je za ženske

"Dišava je kot čaroben eliksir: nevidna, a le ena kapljica vas lahko prevzame z božansko lepoto."

Kaj k temu dodati?

To je dišava, ki je dovolj močna, da nas navda z občutkom samozavesti, zapeljivosti in podari občutek privlačnosti, ki se ji ni moč upreti – z njo je mogoče prav vse. Ta magični eliksir obdaja lahkotna čutnost, ob kateri zasijemo, puščamo nepozaben vtis in brez težav dosežemo tisto, kar si želimo.

Elixir je zelo obstojna, zapeljiva, ženstvena dišava in meni je v trenutku prirasla k srcu. Gre za sladko in mehko dišavo, ki je nekakšna cvetno sadna mešanica, a vendar jo za piko na i "prebada" vonj cedre in sandalovine, prizemlji pa mošus in muškatni oslez.

Zgornja nota: bergamotka
Srčne note: šmarnica, krvomočnica, vrtnica, jasmin iz Grassa, Ylang Ylang, heliotropa, vijolica, malina, breskev
Osnovne note: cvetni listi vijolice, cimet, cedra, sandalovina, vanilja, divji iris s cedro, divji iris, muškatni oslez, mošus

Avtor fotografije: Anže Krže

Spol ni pomemben, CHYPRE EXTRAORDINAIRE je za oba


Kaj povedati o tej dišavi? Kaj, česar ne pove že cena? 1755 evrov je verjetno denar, ki ga redki smrtniki vložijo v stekleničko parfuma. Ampak, če bi, kaj bi dobili? 

Unisex dišavo, primerno za oba spola, ki spada v skupino Chypré vonjav. Roja o njih pravi, da so prepričljivi, tako zelo, da njihovemu magnetizmu ne moreš uiti. Brezhibno rafinirani ti ne le ukažejo, da jim posvetiš pozornost, ampak v zameno zahtevajo tudi spoštovanje. V tej dišavi se klasična toplina ciprese meša z nepričakovanim šopkom belih cvetov, ki jo dopolni sočna breskev. Ljubitelje Chypré vonjev bo ta kontrastna mešanica pretresla, saj je popolnoma nepričakovana in prav to je tisto, kar ji daje takšno izredno vrednost.

In kakšen se je zdel vonj te dišave mojemu, ne preveč izurjenemu nosu? Nemogoče ga je opisati, lahko pa zagotovim, da diši povsem drugače od dišav, ki smo jih vajeni. Mene je presenetil, mi v oblaček nad glavo narisal kup zvedavih vprašajev, a mi ob enem dal jasno vedeti, da je dišava nekaj posebnega. Izstopajoča eleganca, vonj, ki nima določenega spola in esence, ki presenetijo čute, saj se zdijo nekako nezdružljive, a hkrati v popolnem sozvočju, ti dajo vedeti, zakaj gre za eno najprestižnejših dišav na svetu.

Zgornji noti: Aldehidi, Bergamot
Srčne note: Geranija, Rose de Mai, cvet pomaranče, Jasmin de Grasse, Tuberoza, Ylang Ylang, Cistus, Heliotrope, Vijolica, popki črnega ribeza, breskev, sliva
Osnovne note: nageljnove žbice, kumina, pačuli, mahovina osnova, cedrovina, sandalovina, benzoin, vanilija, fižol Tonka, jantar, korenika perunike, usnje, civet, mošus

Avtor fotografije: Anže Krže
Kako nanašati dišave?

Gospod Wright pa ni z nami delil le svojega navdušenja nad predstavljenimi dišavami, temveč nam je predal kar nekaj uporabnega znanja, ki se ga je naučil pri samem Roja Doveu. Dišave se nikoli ne prši po prostoru in ustvarja "meglico", v kateri potem stojimo. Najbolje je dišavo nanesti zelo na blizu, na majhno površino kože, saj s tem dosežemo maksimalen izkoristek. Najboljši predel za nanašanje je notranja stran zapestja, na katerega, po nanosu nežno prislonimo še drugo, ne drgnemo, ampak le počakamo, da se dišava prerazporedi. S tem dosežemo, da se bo dišava sproščala, ko bomo med pogovorom z rokami delali geste in tako še bolj očarali sogovornika. 

Največja napaka, ki jo pogosto delamo, je nanos parfuma v "trikotnik" med spodnjim delom ušes, brado in vrhom prsnice. Tega predela se je najbolje izogniti, saj je ta del pogosto izpostavljen soncu, vetru ali drugim vremenskim razmeram, prav tako pa se koža na tem delu zelo slabo vlaži, zato je dišava, ki bazira na alkoholu slaba izbira, saj kožo dodatno izsuši. Je pa zato dobro mesto za nanos ključnica, saj bomo sami dišavo zaznali med obračanjem glave, drugi pa jo bodo intenzivno vonjali, ko nas bodo objeli ali se nam le dovolj približali. 

Za posebne priložnosti kot so večerni izhodi, pomembni dogodki in podobno, mojstri parfumerije priporočajo nanos dišave za koleni in za gležnji, saj se bo med sedenjem vonj dvignil in pričaral posebno vzdušje.  Ob enem pa se boste same počutile bolj posebno, saj boste dišavo za posebno priložnost nanesle na posebno mesto. 

Še en zelo pomebnen nasvet pa je, da se dišava nanaša pred losjonom. maslom ali kremo za telo, saj je nanos alkohola preko teh izdelkov uničujoč za ves hranilni in vlažilni učinek, zaradi katerega uporabljate ta produkt. Roja zato svetuje, da dišavo nanesete pred losjonom, maslom ali kremo, ki bo nato poskrbela za piko na i, nahranila kožo, ob enem pa zagotovila boljšo obstojnost in mehkejši vonj dišave

Ob tej priložnosti se Ikoni še enkrat zahvaljujem za povabilo ter zanimiv, dišeč in tudi poučen večer. Seveda pa tudi za okusno pogostitev in dišeče darilce, zaradi katerega po ulicah korakam še samozavestnejše. 

Pa ti? Poznaš znamko Roja Parfums? Si katerega preizkusila? Kako so ti všeč izstopajoče, nenavadne a prestižne in omamne vonjave? Vesela bom tvojega komentarja.




Še več zanimivih vsebin

1 komentar: