Festival of Lights ali ko Zagreb zasije

01:22 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Zagreb je bilo vedno mesto, ki me ni pretirano privlačilo. Ogromno mesto, čuden promet, drveči tramvaji in kup napačnih predstav so razlogi, ki so me pogosto odvrnili od obiska hrvaške prestolnice. A pred dnevi se je vse poklopilo in dan, ki sva ga odlično začela v bližini mesta, se je končal s spoznavanjem zagrebških ulic ob odlični priložnosti - v času Festivala svjetla.

Zagreb mi je postal všeč in prepričal me je zelo hitro. Morda potrebuješ le dobrega vodiča, ki pozna mesto, morda pa se ga je potrebno le lotiti na pravi način. Mesto je res da veliko, a tramvaji odlično povežejo vse lokacije. Center mesta ni tako ogromen in gornji grad, kjer je potekal prej omenjeni festival, bi brez težav obredli v manj kot uri (če se seveda nebi ustavljali in fotografirali vseh mogočih svetlobnih mojstrovin).

Festival svjetla oziroma Festival of Lights je nekaj dnevni festival, ki ne poteka le v Zagrebu, temveč tudi v številnih drugih evropskih mestih. V Zagrebu je potekal med 20. in 24. marcem, kot nekakšen pozdrav pomladi. Pri festivalih gre za svetlobne šove, animacije, projekcije, skratka različne svetlobne atrakcije, ki so postavljene po mestu. V Zagrebu jih je bilo letos 20, razporejenih tako, da si med sprehodom ujel še kup znamenitosti mesta.

Sama sem si najbolj zapomnila prizorišča, ki jih bom omenila v objavi, priznati pa moram, da je bilo prav vsako vredno ogleda.

Čarobni gozd

Prvo prizorišče na naši poti, je bilo tudi najbolj obširno. Gre namreč za Tunel Grič, ki je sprva le nekoliko osvetljen in če pomisliš, da je to vse, se ti ne zdi nič posebnega. A nekje na sredini te čaka črna zavesa, za katero se skriva pravi magični svet,  kjer živijo neobičajne živali in rastejo zanimive rastline. Zaradi UV svetlobe in UV barv, je  izkušnja v čarobnem gozdu še toliko bolj magična.

Lestenec v galeriji

Še eno zelo zanimivo prizorišče v atriju Galerije Klovićevi dvori. Gre za ogromno disko zabavo, s kroglo in svetlobnimi efekti, ki se dogaja na odprtem notranjem dvorišču. Nori svetlobni efekti in  glasna glasba ustvarijo občutek, da si se pojavil sredi najbolj nore zabave.


Metamorfoza

Inštitut za zgodovino je obarvan v prav posebne barve, ki poplesujejo po pročelju zgodovinske zgradbe in njenem dvorišču. Vse skupaj je zelo pisano, a hkrati zelo veličastno.

Panda Land

Otroško prizorišče v letnem kinu Gradac s čudovitimi lanternastimi pandami, ki s svojo ljubkostjo kar kličejo po fotografiranju in objemčkih.

Šovi na festivalu

Na festivalu se odvija tudi nekaj šovov, ki si jih je moč ogledati ob določenih urah. Mene so navdušili prav vsi, verjetno pa sem si najbolj zapomnila prav Laser show, ki poteka na letnem odru Tuškanac. Gre za klasični show z laserji, ki ga začinijo plesalci, ki upravljajo s svetlobnimi snopi in glasba, ki v daje takt celotnemu dogajanju. Noro in definitivno vredno ogleda. Drugi šov temelji na projekcijah in plesu ter se odvija na Jezuitskem trgu. Najbolj všeč mi je bila projekcija oken in vrat, ki so spreminjali videz zgradbe, na kateri so jih projecirali. Tretje dogajanje pa se odvija na Strossmayerovem šetalištu in nosi naslov Lounge svetlobe. Gre za par, oblečen v odbojne delčke, ki ustvarjajo odseve in igro svetlobe. Zelo zanimivo!

Poleg vsega omenjenega, so nas na festivalu pozdravile še lanterne v obliki cvetočih češnjevih dreves, ki so kot pande in akvarij nastale v sodelovanju s Kitajsko. Prav tako je čudovite svetlobne efekte oddajal tudi mestni stolp Lotrščak, ki se je prelevil v pravi svetilnik. Ne smem pozabiti niti na Opatičko ulico, po kateri je tekla svetlobna reka in dajala občutek, da za spremembo ne hodimo po asfaltu ter tisoče lučk, posejanih po travnikih ob Vrazovem šetalištem, ki so ponazarjale svetle pomladne cvetlice v temni noči.

Če povzamem, je bil obisk festivala nepozabna in odlična izkušnja, ki mi je ne le približala mesto, ampak naju je celo tako navdušila, da sva se v Zagreb vrnila še teden po festivalu (tokrat v Živalski vrt, ki je prav tako vreden obiska, saj je zelo velik, lepo urejen, cene vstopnic pa so smešno nizke).

Prihodnje leto se bova gotovo spet vrnila na festival, morda pa igro svetlobe pred tem ujameva še v kakterem drugem mestu. Če si želiš za en večer vstopiti v pravljico in se sprehajati po magičnih svetovih, ob enem pa spoznati mesto in se naužiti čudovitih razgledov, ti obisk festivala, ki je mimogrede popolnoma brezplačen, definitivno priporočam!

Si že obiskal/a katerega izmed Festivalov luči? Si si že ogledal/a pravljično osvetljen Zagreb? Vesela bom tvojega komentarja.




Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: