Raje svoje načrte pišeš ali tipkaš?

23:27 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Lani sem pisala o svoji grozno slabi organiziranosti, ki sem jo želela vsaj malenkost ukrotiti s prikupnim planerjem Pink Frost. Pisan, vpadljiv in punčkast planer, ne bi mogel biti boljša izbira za popolnega planerskega amaterja in priznati moram, da mu je, čeprav še sama nisem mogla verjeti, prej zmanjkalo strani kot mojega potrpljenja. In kaj je bila edina logična poteza po tem, ko naju je leto, ki se je izteklo kruto ločilo? Nov planer seveda!

Tudi tokrat sem ostala zvesta znamki Yummy Styled, ki pa je letos pripravila nekoliko bolj umirjena, resna in minimalistična planerja iz kolekcije Floral. Kako sta mi všeč in kaj sem se o planiranju naučila v letu redne uporabe planerja, pa ti razkrijem spodaj.



Zakaj svoje obveznosti raje pišem kot tipkam?

Najprej bi s tabo rada delila ugotovitev, zakaj se mi zdi uporaba planerja boljša, kot uporaba koledarja, "to-do liste" ali katere koli druge izmed številnih aplikacij ali programov na telefonu, tablici ali računalniku.

Verjetno se strinjava, da je uporaba koledarjev na telefonu ali računalniku izredno praktična, pisava je vedno lepa, ure se lahko spreminjajo, pa ni vse počečkano, opomnik za opravke nastaviš ob uri, ki ti odgovarja, itd. Vse je super, ampak le dokler se ti ob najbolj nemogočem času ne izprazni baterija in verjemi, telefon ve, kdaj je najbolj neprimeren čas, ker edino takrat ugasne že pri 8% procentih. Drug problem pa je vsa distrakcija, ki jo predstavljajo elektronske naprave. Med tem ko si boš obveznosti v planerju razporedila v kratkem času, boš na telefonu prej samo za trenutek pogledala na Facebook in nadaljevanje zgodbe gotovo poznaš.

Velik predsodek, ki ga imam pri tovrstnih aplikacijah in se ga nikakor ne morem otresti, je ustvarjanje računov potrebnih za njihovo delovanje in s tem dostopi do podatkov o tvojem urniku, ki so shranjeni nekje na spletu in deljeni z ustvarjalci aplikacij. Če si poleg vsega omenjenega še ustvarjalna dušica in rada pišeš, rišeš in urejaš svoje načrte, je gotovo to le še dodaten plus za fizični planer.

Kako se je najlažje organizirati?

Še enkrat poudarjam, da sem precej daleč od organizirane osebe, a ker sem se v dobrem letu druženja s planerji le nekoliko navadila zapisovanja nujnih opravil, opravljenih delovnih ur, sestankov in podobnega, ti lahko povem, na kakšen način mi je to uspelo.

1. Planer naj bo vedno s tabo

Seveda tega ne mislim dobesedno, če se želiš tuširati s svojim zvezkom, ti priporočam knjigo "Wreck this journal", ampak to je že druga zgodba. Pomembno je, da je planer s tabo tam, kjer navadno dobivaš nove naloge, kjer se dogovarjaš za sestanke, kjer dobivaš ideje in kjer načrtuješ svoj čas. Sama ga pogosto nosim s seboj v torbici, ga nato po potrebi odprem doma med ustvarjanjem vsebine za blog, odpisovanjem emailov in dogovarjanjem za sestanke, kavice ali kosila. Pogosto pa ga odložim tudi na nočno omarico - verjetno si že opazila, da je prav postelja mesto, kjer naenkrat dobiš ogromno idej, se spomniš na vse svari, ki si jih pozabila postoriti, na vse kar moraš še storiti in po mojih izkušnjah je planer prav tam največkrat v uporabi.

2. Zapiši mesečne in letne cilje oziroma načrte

Se ti zdijo predrzni? Se bojiš, da se ne bo izšlo kot bi si želela? Brez skrbi, zanje boš vedela le ti in ko jih boš zapisala, se boš počutila, kot da gre vse skupaj že nekoliko bolj zares. Cilje razdelaj na več manjših nalog, loti se jih po prioritetah in logičnem zaporedju seveda. Še tako drzen načrt tako kar naenkrat videti precej bolj uresničljiv.

3. Zapiši kdaj tudi kaj za nazaj

Res da je planer namenjen organizaciji in razporedu stvari, ki jih moraš ali želiš storiti v prihodnosti, a če za motivacijo s srčkom obkrožiš včerajšnji spontan romantični izlet s fantom ali kosilo s prijateljico, ki je nisi videla od osnovne šole, potem pa naključno srečala v drogeriji, ne bo nič narobe. Po vsej verjetnosti pa te bo, sredi kakšnega dolgega ponedeljka z neštetim seznamom opravkov, tisti srček in spomin na pretekli dan vsaj malo razvedril.

4. Načrtuj postopoma

V planer je najbolje takoj na začetku napisati tiste pomembne datume in obveznosti, za katere vemo že preden ga začnemo uporabljati. Rojstni dnevi družinskih članov in prijateljev, pregled pri zdravniku, pomembna konferenca, počitnice, izpiti in podobno. Nato sledi mesečno planiranje, ki bo najbolj pravi prišlo predvsem tistim, ki hodite v službo, ki nima stalnega urnika, lokacije ali dela - zato si je podrobnosti povezane z delom najbolje vpisati takoj, ko se seznanite z razporedom za prihajajoči teden ali mesec. Podobno, lahko takoj vpišeš tudi urnik predavanj, rekreacije ali drugih aktivnosti, ki se jih udeležuješ. Nato sledi tedensko planiranje, tu imaš povsem proste roke, lahko si zapišeš le najnujnejše opravke, lahko pa svoje naloge in cilje jasno definiraš na dnevni ravni in si tako popolnoma organiziraš delovni in prosti čas.

5. Uporabljaj ga v celoti

Če že imaš planer, zakaj si nebi vanj zapisovala ure, ki si jih preživela v službi, z njim načrtovala počitnice, zapisala idejo za noro darilo za sestrin rojstni dan in ob enem spremljala še svoje menstruacije? Vse na enem mestu je ne le lažje, ampak precej bolj učinkovito. Zakaj bi s seboj prenašala zvezek za zapiske, blokec za recepte, razpredelnico za evidenco stanja na računu in podobno, če imaš lahko vse na istem mestu.


Kako mi je všeč planer Yummy Styled Floral?

Kako bi ocenila planer Yummy Styled Floral? Nad njem sem iskreno navdušena zaradi marsikatere lastnosti, gotovo pa imam tudi nekaj ideja, kako bi bil lahko še boljši.

Kaj mi je pri planerju zelo všeč?
 A5 format, trde platnice in elastika, ki ga v torbici ohrani varno zaprtega ter trakec s katerim si označimo dan/stran so poleg čudovitega dizajna že na prvi pogled najbolj vidne prednosti tega planerja.
 Noro všeč so mi prostorček, ki je na dnevni ravni namenjen vpisu opravljenih delovnih ur in beleženju ur spanja ter prostor za zapiske, ki ga pri tedenskem pregledu ogromno.
 Prav tako sem navdušena nad prvo stranjo vsakega meseca - poleg motivacijske misli se tam namreč nahaja stran, kamor zapišeš glavne cilje, stvari, ki si jih želiš doseči, kakšno dodatno motivacijsko misel, mesečno delovno obvezo, plan vadbe in podobno.
 Obožujem to-do liste na koncu vsakega meseca, kjer si vpisuješ naloge in opravila in nato odkljukaš uspešno urejene stvari.
 Všeč mi je tudi zadnjih nekaj strani rokovnika, kjer je posebej ločen prostor  za evidenco plačanih računov, najbolj pomembnih mesečnih načrtov, dodaten prostor za zapisovanje opravil, moji najljubši dve strani za načrtovanje počitnic, ideje za obroke, nekaj prostora za zapiske in seveda menstrualni koledarček.
Dodatna vrednost tega planerja je tudi na začetnem delu, ki poleg klasičnega pregleda letnega koledarja postreže s prostorom za zapis nekaterih pomembnih kontaktov, prostor za zapis rojstnih dni najljubših oseb in idej za njihova darila, prostor za zapis pomembnih zdravniških pregledov ali sestankov ter stran namenjena zapisu letnih ciljev in poti do izpolnitve le teh.
 Všeč mi je, da je dizajn minimalističen, hkrati pa ne preveč pust. Lepi zlati naslovi poživijo in obogatijo sicer sivinsko potiskane strani, za malenkost barvitosti pa poskrbijo barvne, s cvetličnimi vzorci dekorirane strani s skrbno izbranimi motivacijskimi citati.

Glede česa nisem popolnoma odločena?
 Stvar, ki mi je dejansko zelo všeč (in je tudi glavna značilnost tega planerja), je to da lahko planer pričneš uporabljati kadarkoli, saj vanj sama vpisuješ datume in tako kreiraš mesece kot ti odgovarja. Tako lahko naprimer preskočiš mesec ali dva počitnic, ko ne potrebuješ nobenih načrtov ali urnikov in je tvoj najpomembnejši opravek zgolj počitek in lenarjenje. Po drugi strani pa je z vpisovanjem nekoliko več dela, saj je potrebno datume skladno z dnevi, ki so že vpisani, prepisati v koledarček in tako ustvariti želen mesec. To me sicer ne moti, sem pa opazila, da se kakšen mesec, ki se začne s koncem tedna in traja 31 dni, ne izide in tako v koledar ne moreš vpisati vseh dni. Mene sicer to ne moti, saj ta dan ali dva prestavim v drug mesec, verjamem pa, da bi koga to lahko zmotilo.
 Zelo vesela sem, da imam planer, ki je izdelan v Sloveniji in tudi ideja zanj se je porodila Slovenki, nadvse simpatični Aidi. Prav zato pa se nekako ne morem odločiti, ali mi je všeč, da je v celoti v angleškem jeziku. Strinjam se, da se citati v njem slišijo lepše in da tudi kot izdelek pokrije neprimerljivo večji delež trga. Vseeno pa me včasih bega, ker se ne morem odločiti, v katerem jeziku naj zapisujem vanj. Če pa angleščina ni tvoj najljubši jezik in v njej nisi tako domača, bi te to lahko precej motilo.

Kaj me moti?
 Tisto, kar me kot avtorice izredno grde pisave in precej ubogega umetniškega talenta zelo moti, je to da planerju niso priložene nobene nalepke, lepljivi listki, okraski, oziroma kar koli, s čimer bi na eleganten način izpostavila pomembne datume in opravila v planerju. Toda, ne skrbi, ta "napaka" je bila hitro odpravljena in nova omejena izdaja tega planerja že vsebuje točno take nalepke, kot bi si jih sama želela, škoda le, da se jih ne da dokupiti tudi za "običajno" izdajo. 
 Malenkost na živce mi gredo tudi strani, kjer se nahaja tedenski koledar. Že res da je datume skladno s koledarjem potrebno napisati k ustreznim dnem, me pa moti, da prostori za posamezni dan niso ločeni s črto oziroma nekakšnim razdelkom. Vlečenje črt, da se iz koledarja znajdem, res ni tako grozno zamudno, vseeno pa predstavlja dodatno delo. Verjamem pa, da se z menoj ne bodo strinjale umetniške dušice, ki na ta način planer lahko uredijo po svoje in tisti z ne tipičnimi urniki, ki lahko na ta način pregled svojega tedna popolnoma prilagodijo številu opravkov v posameznemu dnevu.

Če ti je planer všeč in bi si ga želela, ga najdeš tukaj ali pa v trgovinici Fluffy Muffin.

Pa ti, si svoje cilje, načrte in opravila zapisuješ v planer ali si se modernizirala in jih le še tipkaš? Če si ostala "staromodna", kako ti gre organizacija in kateri planer si izbrala za to leto? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: