Zdravo življenje?

02:24 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Jutri začnem! Jedla bom zdravo, vsaj trikrat na teden bom tekla, vpisala se bom v fitnes in v dveh mesecih bom fit! Skoraj prepričana sem, da ti je stavek poznan in dve rezini najbolj slastne pice bi stavila, da si ga izrekla večkrat, kot pa uresničila. Ker sem sama pravi ekspert na tem področju, seveda zgolj v teoriji in načrtovanju, sem ti pripravila nekaj nasvetov, za katere upam, da bodo pripomogli k realizaciji najinega načrta.

Ni prvi januar, pa vseeno pišem takšno objavo. Hecno? Niti ne, sama namreč z načrti o bolj zdravem življenju ne začenjam le prvega januarja, ampak na vsak datum, ki vsebuje številko 1. Enkrat je prevroče, drugič prehladno, tretjič nimam časa, četrtič pa je od rojstnega dneva naše mačke v hladilniku ostal še en kos slastne čokoladne torte!

Naša pričakovanja, želje in cilji se med seboj razlikujejo, zato naj ti najprej povem, da ti bodo nasveti prišli prav v primeru, da bi rada nekoliko izboljšala svoj način življenja, v prehrano vnesla kakšen zdrav obrok, zbrala motivacijo za sprehod, tek ali kakšno vodeno vadbo več ter predvsem ugotovila, da pot do kakovostnega načina življenja ni samo polna muk in odrekanja.

Če pa v fitnesu preživiš vse dneve, razen sobot, ki so rezervirane za 50 dolžin olimpijskega bazena in polmaraton, potem te bo tole nadvse dolgočasilo.  Objavo raje preskoči in mi v komentar napiši kakšen boljši nasvet.

Šport

Gibanje je pomembno, ohranja te pri kondiciji, po vadbi boš polna energije, počutila se boš bolje, čez čas boš opazila spremembe na tvoji postav in kmalu se boš na vadbo tako navadila, da jo boš pogrešala! Poznano? Strinjam se z vsem napisanim, vem, da se po tem ko že navsezgodaj zjutraj prisopihaš na vrh okoliškega hriba, odtečeš tisti 5 kilometrov ali eno uro poskakuješ na Zumbi, bolje počutiš cel dan, ampak za navadnega smrtnika ponavadi  to ni dovolj velik razlog, da šport vnese v svojo rutino. Potrebujemo še malo vzpodbude in moji nasveti so:

Najdi šport, ki ti je blizu!

V osnovni in srednji šoli sem kar resno trenirala jazz balet in step, bila sem v dobri kondicijski formi, a sem kljub temu sovražila tek. Teka pač ne maram, ne vem kako pravilno dihati, ne vem niti kako pravilno teči, kako začeti, kakšen ritem izbrati in verjetno tek nikoli ne bo oblika rekreacije, ki bi me pritegnila. Po drugi strani sem za zavoje po snegu pripravljena riniti po celem snegu v hrib, ki mu ni videti konca in po od jutra do poznega popoldneva prebordanem dnevu naslednji dan zopet vstati ob sedmih in se z nasmehom podati v gore. (Dobronamerni nasvet: poskusi najti šport, ki ni sezonsko omejen, oziroma zanj ne potrebuješ celega seznama izpolnjenih pogojev. Sama bordanjem poleti zamenjam z wakeboardanjem! Tisoč in en izgovor je v obeh primerih zagotovljen!)

Povabi prijateljico

Prijateljico, prijatelja, fanta, kogarkoli! Ne le, da je šport v družbi zabavnejši, s prijateljico lahko "tisto kozo" namesto na kavi opravljata tudi na poti na Šmarno goro. Združi prijetno s koristnim, na piknik ali kosilo se s fantom odpeljita s kolesom ali pa namesto namakanja v jezeru, s prijateljem tekmujta, kdo hitreje priplava na drugo stran. Šport je lahko zabaven, le treba je najti pravi pristop. Poleg vsega naštetega, pa je športanje v družbi dobra ideja tudi zato, ker je težje razočarati prijatelja, kot sama s sabo skleniti dogovor, da jutri rolanje pač odpade. Ker ni vse odvisno od tebe in ker te prijateljica čaka, boš pač stisnila zobe in hišo zapustila zgolj zato, ker si ji obljubila.

Športna oprema

Če si boš kupila nove hlače, najbolj prikupne roza uteži in ujemajoče superge, boš imela večjo motivacijo, da vse skupaj uporabiš in se spraviš v gibanje. Morda predlog ni najbolj ekonomičen, a če ti bo to zadostna "brca v rit", da začneš z redno rekreacijo, boš verjetno lahko pogrešila tistih nekaj deset evrov.

Sama sem šla pred kratkim še korak naprej in ker v omari ni prostora še za en par super lepih športnih hlač, ki jih "nujno potrebujem", sem si umislila pametno športno zapestnico. Zapestnica, ki se prek Bluetootha poveže z mobilnim telefonom, sicer opozarja na klice in SMSe, a to ni njen osnovni namen. S pomočjo senzorja, ki ga ima na hrbtni strani zapestnica meri srčni utrip, krvni pritisk in vsebnost kisika v krvi (seveda te podatki niso povsem točni, so pa, po moji raziskavi, kjer sem jih primerjala z aparati namenjeni merjenju teh funkcij, presenetljivo natančni). Ura meri še korake (je tako pametna, da je s tresenjem roke ne moreš pretentati - seveda sem poskusila), kakovost spanja ter porabo kalorij. V prostem času kaže čas in ti vse podatke v obliki lepih grafov pokaže v aplikaciji na telefonu (edina stvar, ki je žal ne zna narediti je moja seminarska naloga za statistiko).

Zapisuj rezultate

Pa smo pri točki, kjer ti razkrijem zakaj prej omenjeno zapestnico "nujno" potrebujem! Najboljša motivacija pri športu so rezultati. Lahko jih meriš v minutah teka, centimetrih okoli pasu, srčnemu utripu ali bolečinah v mišicah po vadbi. Pravzaprav je popolnoma vseeno, pomembno je, da te napredek motivira. Seveda za to ne potrebuješ zapestnice, raznih merilcev ali polovice pripomočkov iz ordinacije tvoje osebne zdravnice. Dovolj sta že svinčnik in papir.

Če iščeš motivacijo, je dobra ideja Fit planer. Gre za slovenski izdelek, ki ni časovno omejen in ga lahko začneš uporabljati kadar želiš. Vanj si vpisuješ mesečne rezultate, meritve in vanj po želji lepiš tudi fotografije napredka ter vpisuješ opravljene treninge in jedilnike. Super ideja in dodatna motivacija. Motivacija? Ne vem če se to dogaja le meni, ampak vpisovanje aktivnosti v planer v meni vzbudi nekakšno tekmovalnost (do same sebe) in da bi bile številke ta mesec boljše kot prejšnji, sem pripravljena še malenkost bolj stisniti zobe.

Rekreacija je lahko zastonj

Pa saj bi se vpisala v fitnes, tudi na aerobiko in plavanje, ampak to je za moj študentski račun predrago! Verjetno eden najpogostejših izgovorov vsake izmed nas. Čeprav je morda tvoja zadnja rešilna bilka, ki se je oklepaš medtem ko s kokicami v roki gledaš zadnji del Igre prestolov, naj te razočaram. Letna fitnes karta, neomejena mesečna vstopnica za vse mogoče vodene vadbe, niti lasten olimpijski bazen ti ne bodo dali motivacije, da se spraviš od doma. Morda boš prišla v fitnes, pa ne boš vedela kaj početi, po 20 minutah preizkušanja naprav boš odšla domov in svojo letno karto varno pospravila na dno predala. Seveda ni nujno, je pa verjetnost za uspeh popolnoma enaka, kot da na Youtubu poiščeš kanal z vajami, v dnevno sobo pogrneš blazino in si vzameš 20, 40 ali kolikor pač želiš minut za brezplačen trening. Če nimaš točno določenih ciljev in skupin mišic, na katerih želiš delati v fitnesu, bo vadba doma zate prav tako učinkovita, hkrati pa ti ne bo treba zapuščati hiše in zapravljati denarja.

Prehrana

Verjetno bi iz tega področja lahko naštela največ nasvetov, a le redki med njimi so takšni, ki se jih držim. Nisem nikakršen strokovnjak za prehrano in glede na to, da na internetu berem popolnoma nasprotujoče si napotke in nasvete, na koncu najpogosteje zaupam "zdravi pameti". Verjamem, da je bolje jesti večkrat po malo, kot imeti v celem dnevu en sam obilen obrok, a priznam, da si pogosto vzamem premalo časa, da bi to realizirala. Pitje vode? Še dobro, da me na popite količine opozarja Fit planer.

Eksperimentiraj

Tudi ti porabiš ure in ure, da cediš sline ob zdravi hrani, zanimivih receptih, sladicah z manj sladkorja in obroki, v katerih klasične sestavine zamenjajo z bolj zdravimi? Sama bi skoraj lahko živela zgolj od gledanja, a tiste pol ure za pripravo, si le redko vzamem. Zakaj je lažje skuhati testenine, kot na trakove narezati bučko in jo zamenjati z njimi? Zakaj je težje skočiti na vrt po solato, vanjo dodati še nekaj sestavin, kot pa odpreti vrečko čipsa? Zakaj je lažje jesti kupljen sladoled poln sladil in aditivov, kot narediti domačo alternativo? Ne zato ker so nezdrave stvari okusnjše, ne zato nimamo časa, niti ne zato ker je kuhati zdravo zamudno in sploh ne zato, ker bi za to potrebovali kup dragih sestavin. Vse to večinoma delamo samo iz navade.

Nihče me ne bo prepričal, da se odpovem slastni pici, pečenemu krompirju in trem kepicam sladoleda, z veseljem pa si bom za večerjo privoščila solato s sirom in breskvijo (mimogrede - nora kombinacija), preizkusila recept za domači sladoled in si za zajtrk zmešala smoothie.  Hrani, ki jo imaš rada se ni treba odpovedati, veliko boš naredila že, če vsake toliko izbereš zdravo alternativo, ješ zmerno in raznoliko. Tudi zdrava hrana je lahko zabavna in okusna.

Nadomestek obrokov?

Pri hrani nisem izbirčna, rada jem zelenjavo in vrsto zdravih stvari, problem pa je, da sem večino časa bolj lena kot lačna, zato je moj dan sestavljen iz enega ali dveh obrokov. Da bi to spremenila, sem s svojo lenobo sklenila kompromis in za dodajanje obrokov preizkusila veganske proteine Nutrisslim. Zakaj veganske? Ker me okus klasičnih sirotkinih proteinov ni nikoli pretirano navdušil in kljub temu, da so bili prvih nekaj dni okusni, sem se jih hitro naveličala in mi nikakor niso več dišali. Veganski proteini torej, izdelani iz ekološko pridelanih grahovih beljakovin, riževih beljakovin, chia semen v prahu in kvinoje v prahu - sestavin, ki so mi na prvi pogled popolnoma všeč in tudi okus graha, riža, chia semen ali kvinoje ni slab. A okus proteinov me je šokiral, niti približno ni tak, kot karkoli od naštetega in pri prvem obroku sem imela občutek, kot da bi si v mleko stresla pecilni prašek. Potem sem poskusila merico proteinov prepoloviti, dodati sadje in obrok je bil nekoliko boljši, a ne dovolj, da bi ga z veseljem zamenjala za solato, skuto, pečenega piščanca ali ribi file.

Da so okusi različni, pa je dokazal prijatelj, sicer vegan, ki je bil nad proteini popolnoma navdušen, zato sem mu jih z veseljem odstopila. S tem hočem povedati, da se pri hrani nikoli ne bomo vsi strinjali in čeprav sem mislila, da je lahko okus nekaterim povsem sprejemljiv, prav navdušen pa nad njim pač ne moreš biti, sem se očitno motila. Me je pa pozitivno presenetil drug proizvod in sicer Vegan Hydro - z minerali in elektroliti obogatena organska kokosova voda v prahu. Sliši se komplicirano, a v resnici gre za prah, ki ga raztopiš v vodi kot Cedevito. Okus je dober, všeč mi je predvsem zato ker ni sladka in ker imam občutek, da me odžeja.

Čaji, kave, kapsule in tableti

Pa smo skoraj na koncu. Tema mimo katere ne morem. Čudežni čaji, čudežne kapsule, čudežna kava, čudežne kreme in čudežni praški. Zakaj sem torej napisala vso to kalvarijo, če ti bom na koncu povedala, da lahko poješ čudežno tabletko in postala boš fit kot Ilka Štuhec? Trikrat ugibaj. Ne zato ker ne obstaja, ampak zato ker je sama še nisem našla. Ne bom trdila, da so vsi omenjeni izdelki preprost "nateg", ampak lahko ti zagotovim, da le s pitjem čaja, rezultatov ne bo. Če to kljub vsemu pričakuješ, te moram razočarati, a še obstaja upanje! Za lepšo postavo lahko pišeš Božičku.

Torej, sama sem preizkusila L'Angelica paket za lepšo postavo, ki vsebuje dva zeliščna čaja in kapsule, ki jih zaužiješ pred obrokom. Zeliščna čaja Zelena kava in čaj Za lepšo postavo vsebujeta aktivne snovi, ki preprečujejo nabiranje telesnih maščob, urejajo prebavo, odvajajo vodo iz telesa ter skrbijo za splošno boljše počutje. Kapsule za uravnavanje telesne teže vsebujejo algo fucus, garcinijo in biotin, ki poleg učinkov čajev še opravljajo lakoto, skrbijo za prenovo makrohranil v energijo ter pripomorejo k lepšim lasem ter koži. Seveda je njihov učinek pogojen z redno telesno aktivnostjo in precej odvisen od prehrane, a reči moram, da sem po mesecu pitja čajev in uživanja kapsul opazila spremembe. Če ne drugega, sem se počutila polnejša energije, moji lasje so bili videti bolj zdravi, nisem se spopadala z napadi mozoljev, prav tako pa je bil napredek pri rezultatih v moje Fit planerju v mesecih, ko sem preizkušala te dodatke, nekoliko boljši.

Sama sem mnenja, da te izdelki ne bodo prinesli nobenih rezultatov, če se za rezultate ne boš potrudila. Ob redni rekreaciji, uravnoteženi prehrani, zadostni količini popite vode in trdni volji, pa bodo malenkost pripomogli k boljšemu počutju in spremembam na tvojem telesu. Le to pa z vadbo pride v vsakem primeru, morda le malo kasneje.

Izdelki:

Pametna zapestnica - Rosegal (klik)
Fit planer (klik)
Veganski proteini - Nutrisslim (klik)
Vegan Hydro - Nutrisslim (klik)
L'Angelica čaj Zelena kava - Bodizenska.si (klik)
L'Angelica čaj Za lepšo postavo - Bodizenska.si (klik)
L'Angelica kapsule za uravnavanje telesne teže - Bodizenska.si (klik)

Kako se z zdravim življenjem spopadaš ti? Prakticiraš katerega izmed nasvetov v objavi? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: