Opatija: Adventna dežela hrestačev

22:13 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Opatija - prikupno obalno mestece v Kvarnerskem zalivu pod Učko, je odlična destinacija za krajše poletne vikend pobege, saj je od Ljubljane oddaljena le dobrih 110 kilometrov. Mesto, ki se nahaja tik pred Rijeko in z idiličnimi hišicami, restavracijami in pristaniščem ponuja razgled na bližnje otoke, v času adventa zasije v povsem drugačni podobi. Opatijo si je takrat zares vredno ogledati, zato te v nadaljevanju popeljem med hrestače.

Medtem ko se vsi navdušujejo nad Zagrebom (za katerega ne dvomim, da je v božičnem času zares vreden ogleda), sva midva sončno soboto izkoristila za skok proti morju. Opatija je zelo blizu, zato je izlet primeren tudi za dni, ko si brez načrta, malo predolgo spiš, potem pa te preseneti sonce in bi se vseeno odpeljal/a nekam. Sredi decembra je bil čez dan povsem dovolj pulover (seveda tisti grd, božični, drugače ne gre) in šele proti večeru, ko se je nekoliko ohladilo in malo zapihalo, mi je bilo jasno, da smo dejansko sredi zime.

Ker je morje in energija, ki jo oddaja, središče vsakega obmorskega mesta, je glavnina okrasitve in dogajanja postavljena v njegovo bližino. Umjetnički paviljon Juraj Šporer in njegova okolica je obdana z velikimi hrestači, ki kar kličejo po objemih in božičnih fotografijah. Tam se odvija pester glasbeni in kulturni program, midva sva naprimer ujela glasbeni nastop predšolskih otrok in osnovnošolcev. V neposredni bližini je nekaj stojnic, kjer ponujajo tople napitke, kuhano vino in fritule, brez katerih enostavno ne gre.

Park svetega Jakova je gotovo najlepše okrašen del Opatije (če seveda izvzamemo vse hrestače, ki so moji absolutno najljubši božični motivi). Velika božična jelka, manjša okrašena drevesa, vodnjak s pentljami in veliki svetleči božični okrasek in darilo z manjšimi ornamenti pa velike svetleče palme in kup drugih malenkosti, ki te pustijo odprtih ust.

Park Angiolina in poletni oder v času adventa postaneta prizorišče Ledene čarolije. Otrokom namenjen del Opatije se nahaja v čudovitem parku, obkroženim z mogočnim bambusom. Hrestač bdi nad božičkovo hišico, ki se nahaja pred ogromnim drsališčem. Ta največ navdušenja žanje pri najmlajših. Za ostale je poskrbljeno s številnimi stojnicami, ki ga obdajajo. Fritule, palačinke, kuhano vino, punč, čaji, vroče čokolade in pestra ponudba ulične hrane, omogoča daljši postanek za vso družino.

Bolj kot se premikamo stran od morja, proti središču mesta, bolj klasična postaja okrasitev. Tržnica "Mrkat" se lahko pohvali z osrednjo mestno smrečico, ulice so okrašene s svetlobnimi venčki nad cesto, prav tako pa so božično dekorirane izložbe trgovin. Omeniti moram še ogromen svetlobni adventni venec, na katerem postopno prižigajo plamena sveč. Ta del mesta je sicer vreden sprehoda, sicer pa ni nič posebnega, tak kot večina decembrsko okrašenih mest.

Še ena zanimivost je tako imenovan Čarobni kutak, kjer se nahaja okrašen vagon kočije, spremenjen v stojnico s pijačo. Nad njim visijo številne ptičje kletke, ob njem pa stoji še ena izmed čudovitih božičnih smrek.

Če ti po sprehajanju po Opatiji ostane še kaj energije, priporočam še obisk riješke utrdbe Trsat. Kamnita utrdba je v času adventa namreč prekrita s tisočerimi lučkami in definitivno vredna ogleda. Ogromen svetleči okrasek, veliki zmaj in svetloba na vsakem koraku so čudovito doživetje, ki ga dopolnijo drsališče, koncertno dogajanje in številne stojnice, ki ponujajo tople napitke, sladice in prigrizke. Obiskovalci se lahko brezplačno povzpnejo na stolp, si ogledajo notranje dvorišče utrdbe ter razstavo jaslic. Bolj svetlečega zaključka dneva si težko zaželiš.

Če te je ob mojem navdušenju nad Opatijo zamikalo, da izkoristiš enega izmed prihajajočih sončnih dni in se odpraviš tja, naj ti povem, da te praznične okrasitve s hrestači na čelu pričakujejo do 13. januarja.

Si že obiskal/a Opatijo v adventnem času? Kako ti je všeč? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: