Lihtenštajn - majhna država velikih lepot

01:43 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Lihtenštajn je majhna državica, ki ima ogromno ponuditi. Gorska dežela je v svetu najbolj poznana kot davčna oaza, mi pa si jo bomo po kratkem obisku gotovo zapomnili po čudovitih in številnih gradovih, trti, majhnih urejenih mestih z zanimivimi cerkvami in kipi ter po zelo zasoljenih cenah. Če ti Lihtenštajn prekriža pot, se ga gotovo splača obiskati vsaj za dan ali dva, saj na komaj 160 kvadratnih kilometrih (za občutek, Slovenija jih ima 20.283), skriva ogromno naravne in tudi arhitekturne lepote.

Kneževino, ki je četrta najmanjša država v Evropi in šesta najmanjša na svetu, na zahodu obdaja Švica, na vzhodu pa meji na Avstrijo. Nima prav velikih mest, gre bolj za strnjene vasice, ki se razprostirajo po alpskih dolinah. Glavno mesto Vaduz ima na primer, vključno z eksklavami le nekje 5.500 prebivalcev. Po velikosti se pred Vaduz  sicer uvršča sosednje mesto Schaan, ki ima približno 600 prebivalcev več.

Ker gre za eno najvarnejših držav na svetu, so odklenjena vrata in avtomobili na ulici, stalna praksa prebivalcev. Vsakega, ki ga sodišče obtoži za več kot dve leti zapora, pošljejo kazen odslužit v Avstrijo. Lihtenštajn je ena redkih držav v svetu, ki nima lastne vojske, le policijo. Denarno valuto si deli s Švico in cene so resnično visoke, kar ne preseneča glede na dejstvo, da je Lihtenštajn najbogatejša država na svetu (glede na bruto domači proizvod na prebivalca). Za občutek: cene kave je v gostilni med 6,5 franki za mali espresso in 14 franki za veliko belo kavo, manjših spominkov, kot so obeski za ključe ali klasični magnetki, ki smo jih vajeni kupovati po cenah tam med 1 in 3 evri, pod 10 franki težko najdeš, za nekaj kolikor toliko spodobnega pa se prej približaš ceni 20 frankov.  

V skoraj vsakem mestu opaziš vsaj kakšno banko, po cesti pa se vozijo avtomobili, ki ti dajo jasno vedeti, da je bil Lihtenštajn dolga leta davčna oaza. Ne pozabimo, da je država lani praznovala 300. rojstni dan ter da s smešno nizkimi davki, bogataši tam očitno še vedno lepo živijo, pa čeprav je država uvedla transparentnost pri bančništvu in leta 2009 uradno zapustila seznam davčnih oaz.

Vaduz

Vrnimo se k Vaduzu, glavnemu mestu kneževine, ki je verjetno ključna točka vsakega obiska Lihtenštajna. Tam se nahaja sedež vlade, v njem pa živi tudi knez. Vaduz leži ob desnem bregu Rena in obsega vse skupaj 17,3 kvadratnih kilometrov. Največja in na daleč najbolj opazna znamenitost mesta, je gotovo Vaduški grad iz 12. stoletja, ki se dviga na skali nad mestom. V njem prebiva knez s svojo družino, zato si ga ni mogoče ogledati od znotraj, lahko pa se povzpneš do njega (tako peš iz mesta, kot tudi z avtomobilom) in si ogledaš njegovo okolico.

V samem mestu med zanimivejšimi stavbami izstopa stavba parlamenta, saj se v obliki alpske hiše povezuje v arhitekturno zelo zanimiv sklop mesta. Opečnato lesen kompleks povezuje več modernih stavb s starimi zidanimi zgradbami parlamenta v nekakšno celoto s trgom, ki vodi naprej proti katedrali Sv. Florjana. Cerkev na zunaj kaže precej klasičen neogotski slog, ki je precej skromen, a značilen za te kraje, zanimivost sta kipa pod glavnim stopniščem, ki pripomoreta k arhitekturni vrednosti pogleda na pročelje cerkve. Presenetijo pa tudi nenavadne skulpture povezane z žlebovi, ki spominjajo na tiste, ki krasijo pariški Notre Dame.

Še en pomembnejših objektov je mestna hiša (Rathaus), ki jo prepoznate po kamnitem emblemu občine ter freski Sv. Urbana - zavetnik vinogradnikov v roki drži tri trte. Na vrhu bližnjega griča, nekoliko umaknjena od strogega centra mesta, je verjetno najbolj fotografirana stavba v mestu - Rdeča hiša (Rotes Haus), ki nudi razgled na enega največjih vinogradov v državi. Sama po sebi rdeča hiša z lepo poslikanim stolpom, ki je viden skoraj iz celega mesta, ne nosi posebne zgodovinsko zanimive zgodbe, a so domačini nanjo zelo ponosni.

Mesto ponuja precej zanimivih muzejev, med najbolj znane štejemo lihtenštajnsko narodno galerijo, narodni ter poštni in smučarski muzej. Prav tako pa si je moč ogledati številne vinske kleti, saj je gojenje trte dejavnost, ki jo opaziš zelo hitro, po prečkanju meje. Zanimivo je, da Vaduz spada med redke prestolnice brez letališča (ki ga v državi sploh ni) ter centralne železniške postaje.

Schaan

Mesto, ki smo si ga zapomnili predvsem po cerkvi St. Laurentius, ki je nekako ne moreš zgrešiti, saj v mestu najbolj izstopa. Sicer sta med znamenitostmi mesta omenjeni še mestna hiša in železniška postaja, ki pa nista videti prav nič posebnega.

Balzers

Kraj kjer opaziš dvoje - grad Gutenberg, ki se dviga nad mogočno cerkvijo Svetega NikolausaCerkev je mogočna, kamnita in zelo fotogenična iz vseh strani, sploh ko se ji približuješ in je za njo na vzpetini viden grad. Naj omenim, da cerkev obdaja pokopališče, zato se v neposredno bližino nismo podajali in ne vem, če  si jo je mogoče ogledati tudi od znotraj. Grad Gutenberg stoji na 70 metrov visoki vzpetini, ki izgleda, kot da se iz  čiste ravnine dviga le zanj. Na grajski grič se je moč povzpeti le po peš poti. Grad je bil zgrajen v visokem srednjem veku, nato pa iz primeža propada rešen in obnovljen leta 1912. Ker je bilo območje okoli gradu sicer poseljeno že od obdobja neolitika dalje, imajo tu izvor številne bogate arheološke najdbe, ki jih hranijo v lihtenštajnskem Narodnem muzeju. Brezplačno si je mogoče gledati grajsko dvorišče, grajsko kapelo in vrt vrtnic, ostalo pa je "rezervirano" zgolj za vodene skupine, kamor se je potrebno predhodno prijaviti.

Kup krajev, zgradb in imen, a tisto, kar je mene najbolj navdušilo v Lihtenštajnu je pokrajina, prikupne hišice, lepi vrtovi, čudoviti razgledi, gore in svež zrak. Ni vse v mestih in znamenitostih, ampak v občutku urejenosti, čistosti in varnosti, ko jo dobiš v tej majhni deželici. In kljub temu, da skoraj nimaš denarja za kavo, mimo tebe pa se vozijo avtomobili, ki vsaj desetkrat presegajo tvojo letno plačo, se tam vseeno nekako počutiš kot doma.

Pa ti? Si že obiskal/a Lihtenštajn? Kako ti je všeč in ali mi ob naslednjem obisku priporočaš še kakšen skriti kotiček? Ker bo to verjetno zelo kmalu,  bom vesela tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: