#INSTAbožič

17:07 Nina - GlowToGo.eu Blog 2


Cin, cin, cin. Cin, cin cin, zvončki pojejo. Lep je ta božični čas, ki prinaša zimo v vas. Pa je res? Tudi jaz veseljem prepevam božične pesmice že takoj v začetku meseca, ko se po mestih prižgejo praznične luči in začnemo okraševati domove... ampak do začetka praznikov se ponavadi že vsega naveličam in pričakovanja popolnih družinskih večerov, odpiranja dragih daril in zaigrana idila na vsakem koraku, mi gre že dneve pred Božičem pošteno na živce.

Nisem Grinch, vsaj upam, da ne. Rada imam peko božičnih piškotov, kosilo pri starših, gledanje božičnih filmov, sprehode čez okrašena mesta in priznam, z veseljem odprem tudi darilca, ki me označena z mojim imenom čakajo pod smrečico.

Imam pa zadnje čase občutek, da je vsega preveč. Začne se prezgodaj, predolgo traja, iz vseh strani nas bombandirajo s predlogi za darila, ki jih moramo nujno kupiti, s slikami popolnih okrasitev domov in idiličnimi družinskimi večerjami ob hrani, pri pripravi katere bi imel težave celo Gordon Ramsay.

Pa je res tako? So vsi piškoti, ki si jih spekla popolne oblike in bog ne daj, iz kakšnega slučajno kaplja marmelada? Se vsak dan nasmejana sprehajaš po mestu, pomagaš babicam čez cesto, brezdomcu podariš 10€ in izgubljenemu otroku pomagaš najti starše? Je tvoj dom popravljen do zadnjega kotička in pod smrekico čaka kup ogromnih daril astronomskih vrednosti, lično zavitih v najlepši papir in dekoriranih s suhimi storži, smrekovimi vejicami ter zlatimi trakovi? Verjetno ne, no vsaj upam, da ne, ker potem bo to pokopalo mojo idejo o pristnosti praznikov.

Smisel Božiča ali katerega drugega praznika ni v popolnosti, ni v lepih a površinskih odnosih, sploh pa ne v dragih darilih. Res, da je lepo dajati (in tudi prejemati), a najlepše je podariti stvari, ki jih z denarjem ne moreš kupiti. Popolnost ne pomeni nujno topline in domačnosti in raje imam kakšno zbadljivko med božično večerjo, kot zaigrane nasmehe in plehke odnose. Če že mora tako biti, imam raje, da se mi potica zaleti takoj, kot da se mi kolca potem, ko me po zobeh vlačijo prej prisotni "nasmejani in zadovoljni" gostje. 

Prazniki so čudoviti, dokler ne nasedamo predstavam idiličnih filmov, pravljičnim pesmim, lepim a zaigranim fotografijam in navidezno idiličnim prizorom, ki nam jih vsiljujejo iz vseh strani. Vsi se trudimo, da naši Instagram, Facebook in drugi profili prikazujejo čim lepše, že skoraj popolne fotografije in veselje jih je gledati, a glejmo jih vsaj s kančkom razuma. Lepo je pogledati filme o božičnih in novoletnih čudežih in te se resnično kdaj tudi zgodijo v realnem življenju, a ne vedno  Kljub temu da jih pogosto pričakujemo, je velikokrat treba pomisliti za kaj vse smo lahko hvaležni in kako srečni bi morali biti da imamo po večini tudi brez enega samega samcatega materialnega darila med prazniki vsega čisto dovolj, včasih celo preveč.

Ni vse zlato kar se sveti je recept, ki še posebej v teh časih pomaga, da se ne obremenjujemo z navidezno popolno podobo in točnim urnikom poteka praznovanja in raje cenimo drobne stvari, čas preživet z ljudmi, ki jih imamo radi, kljub njihovim napakam, ki nam včasih parajo živce.

Upam, da si preživela čudovite praznike, ne le na videz popolne, ampak napolnjene s toplino, ljubeznijo in okusno hrano, takšno z vonjem po domačnosti pa čeprav ne izgleda nujno kot iz menija restavracije z Michelinovo zvezdico. In točno to ti želim ne le v prihajajočih dneh, ampak kar se da pogosto.


Še več zanimivih vsebin

2 komentarja:

  1. Kak lep zapis. Mene zadnje čase tudi moti, da vsi objavljajo samo popolne fotke popolnih božičnih drevesc, popolno okrašenega doma, popolno spečenih piškotov in popolno zavitih daril. Pravzaprav malce pogrešam božiče iz preteklih let, ki še ni bilo toliko te socialnih omrežij in so ljudje dejansko več časa posvetili kvalitetnemu preživljanju časa z najdražjim in ne temu, kako bodo ustvarili popolno fotko za na Instagram. :)

    P.S.: Tvoje fotke so popolne in tudi sami zapisi, jih prav rada preberem.😍

    OdgovoriIzbriši
  2. Se popolnoma strinjam s tabo. Saj ne, da nebi smeli objaviti lepih slik, vsi radi tako ustvarimo kot tudi pogledamo čim lepše slike, ampak zdi se mi da to preveč vpliva na družbo nasploh. Lepa slika še ne pomeni, da je zaradi tega cel dan, teden, leto ali pa kar celo življenje popolno, pa se mi zdi, da se jih veliko tega ne zaveda dovolj. :) Slike naj kar bodo popolne, vse ostalo pa naj bo raje pristno in iskreno, če tudi ne #instaperfect. :)

    Hvala ti za vse pohvale, tudi tvoje fotografije in zapisi so super in z veseljem prebiram tvoj blog. ❤

    OdgovoriIzbriši