Zakaj bi vsi radi živeli hygge?

23:42 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Hygge  - beseda in knjiga za katero si gotovo že slišala in jo opazila na številnih fotografijah na družbenih omrežjih. Knjiga, ki je postala neverjetni hit in knjiga, ki je očarala tudi mene. In za kaj gre? Govorimo o knjigi, ki uči umetnosti dobrega življenja po dansko na način, da bi v svoje življenje vnesli čimveč hygge občutkov.

Hygge je beseda, ki je ne poznajo le Danci. Beseda, ki ima v različnih jezikih podoben pomen, vseeno pa jo je v slovenščino precej težko prevesti na kratko. Vsi pa razumemo kaj pomeni, če v misli prikličemo zimski večer, ko po nebu letajo snežinke, sebe pa postavimo na udoben kavč, pokrijemo s toplo in mehko odejo, si v roke damo skodelico toplega kakava in ob nežni svetlobi sveč, poslušamo presketanje kamina. Okoli sebe si moramo zamisliti še ljudi, ob katerih se počutimo zelo domače, prijetno in sproščeno ter na mizo postaviti nekaj dišečih jedi in si predstavljati vonj kuhanega vina, ki se pripravlja v kuhinji. Občutki ob tej predstavi so hygge in navdajajo nas s srečo, domačnostjo, varnostjo, toplino, iskrenostjo in udobjem.

Knjiga avtorja Meika Wikinga, ki je mimogrede direktor danskega Inštituta za preučevanje sreče, ne govori zgodbe, prej bi lahko rekli, da je nekakšen priročnik. Za začetek postreže s samo razčlenitvijo besede, izvorom in občutki, ki jih predstavlja. Potem se posveti Dancem - najsrečnejšim ljudem na svetu ter doda nekaj statistik, s katerimi poskuša najti vzroke njihove sreče. Nato se osredotoči na segmente, ki v nas sprožajo hygge občutke, kar zajema vse od svetlobe (topla in razpršena svetloba sveč in luči), notranje opreme, kulinarike, preživljanja prostega časa in tudi časa, ki ga preživimo na delu. V knjigi najdemo vse od receptov, idej za ustvarjanje hygge trenutkov v vseh letnih časih, pa do najbolj hygge kotičkov Danske in kupa prijetnih in zanimivih spoznanj. Sama sem si naprimer najbolj zapomnila stavek: "Ni slabega vremena, so le neprimerna oblačila".

Všeč mi je, da je ni potrebno brati po vrsti, prav tako pa ni tiste vrste knjiga, ki jo prebereš enkrat in odložiš na polico (pa čeprav je tako lepa, da se tja zelo poda). Rada jo prebiram, ker je napisana na način, da že ob branju v tebi sproži ta hygge občutek in te motivira, da v svoje življenje vneseš več stvari in druženja z ljudmi, ki ti prinesejo občutek ljubezni, sreče, domačnosti in vsega prijetnega.

Zanimivo je, da je knjiga postala tak hit, čeprav govori o stvareh, ki so nam že dolgo poznane. Hygge nikakor ni nič novega in ob enem bi težko trdila, da knjiga v tem smislu ponuja kaj revolucionarnega. Seveda tu in tam razkrije kakšen "trik", poda nasvet, stvari obrne malo na glavo in te pripravi do razmišljanja, a cilj, občutki in njen namen so nam dobro poznani. Verjetno je ravno to skrivnost njenega uspeha, saj že med branjem z dobro znanimi opisanimi situacijami sproža občutke, po katerih hrepenimo. Estetsko dovršen slog s kančkom domačnosti in dejanja, ki nas vse osrečujejo nekoliko poglobi, približa in poskuša vnesti v bralčev vsakdan. Kupi nas torej s poznanimi občutki, preprostimi nasveti in spretno izbranimi besedami.

Me pri knjigi moti kaj? Težko bi rekla, da je za to kriva knjiga, me pa moti, da ljudje "hygge" zamenjujejo s kupom materialnih stvari, ki res izgledajo zelo lepo, a pozabijo na bolj pomembne odnose. Vse preveč je želja po skandinavskem stilu notranje opreme, popolnih blazinah, dragih svečah, unikatnih skodelicah in pletenih odejah, ki jih vidimo v knjigi, filmih ali na Pinterestu in Instagramu, Ne rečem, tudi sama sem ljubiteljica tega stila in z veseljem bi si z neomejenimi možnostmi dom uredila na tak način, a tudi popolna hygge oprema brez prave družbe, mirnosti in sproščenosti, ne prinese niti kančka tistega, kar lahko doživimo brez opreme, le s pravimi ljudmi in občutki.

"Ni težko ugotoviti, zakaj Danska pogosto velja za najsrečnejšo državo na svetu. Ne samo da imajo uravnoteženo delo in zasebno življenje, brezplačni študij in točne vlake, temveč porabijo več sveč na gospodinjstvo kot kjerkoli drugje."

Pa ti? Si knjigo že prebrala? Kako ti je všeč? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: