Organiziraj si sanjske počitnice

13:43 Nina - GlowToGo.eu Blog 1


Poletje je pred vrati in to objavo pišem iz večih razlogov. Malo zato, ker sem z navdušenjem pospravila zimska oblačila in se veselim lahkih oblekic in druženja ob kozarcih hladnih pijač, malo zato, ker me do skoka v morje ločita še dva dneva, predvsem pa zato, da te morda spodbudim, da tudi sama izbereš svojo destinacijo in si privoščiš dopust, o katerem sanjaš že nekaj časa.

Zadnje čase se mi zdi, da ob omembi destinacije, ki se ne nahaja na slovenski ali hrvaški obali, vedno večkrat doživim očitke in zavijanje z očmi. "Nekateri si pa lahko privoščite", "oh blagor tebi, jaz že 10 let hodim na Krk", nekako še razumem tiste, ki imajo nekje ob morju prikolice, vikende ali hiške ter počitnice posledično preživljajo na istem kraju. Nikakor pa me ne boste prepričali, da me bodo Grčija, Španija, Egipt ali Dubaj stali več, kot hotel nekje na Hrvaškem.

Redko se zgodi, da nebi našla letalske vozovnice za zanimivo destinacijo ceneje, kot me bodo stale vse cestnine, bencin in trajekti do hrvaškega otoka. Nastanitve za vsak žep se vedno najdejo na različnih spletnih straneh, hrana in pijača pa se v trgovinah skoraj povsod dobi po zelo zmernih cenah, včasih je potrebno le zaviti v kakšno turistično manj obljudeno ulico. Seveda to kako boš počitnice preživela vedno lahko prilagajaš svojim finančnim zmožnostim, a sama potovanja po Evropi so postala zelo dostopna.

Destinacije

Nekateri imate v mislih določeno destinacijo, drugim je pri srcu kultura neke države, spet tretji pa imamo neskončen spisek, kaj vse si želimo videti in katere kraje obiskati. Če počitnice izbiramo priložnostno - glede na ceno, nam je najlažje - na voljo imamo namreč cel kup nizko cenovnih letalskih ponudnikov in destinacijo brez težav poiščemo iz letališča, ki nam najbolj ustreza. Sama najpogosteje izberem Ryanair in bližnja letališča kot so Celovec, Trst, Graz in Rjeka. Precej večja izbira destinacij se ponudi, če svoj izbor razširimo do Dunaja, Munchna, Benetk, Bologne ali Milana ter prevoz na letališče za 20-30€ rezerviramo pri enem od ponudnikov prevozov. V primeru da potujete z več kot le eno osebo, je navadno ceneje, da se na letališče odpeljete sami in si razdelite strošek parkiranja.

Cene letov navadno nihajo glede na povpraševanje, velja pa nekakšno splošno pravilo, da se v zadnjih dneh pred odhodom, ne glede na vse nekoliko podražijo. Včasih dan ali dva pri odhodu ali prihodu pomenita ogromno, zato je iskanje letalskih kart preden si v službi vzameš dopust lahko zelo dobrodošlo.

Miti o nizko cenovnih letalskih prevoznikih

Cena je že ugodna, a vedno zaračunajo nekaj dodatnih stroškov

Cena je po mojih izkušnjah vedno takšna, kot si jo izračunaš pri izbiri datuma. Navadno moraš pred odhodom opraviti le še online check-in, s katerim nimaš nikakršnih stroškov.

Dodatno se mi zaračuna še prtljaga

Tudi to ne drži, vsaj ne v celoti. Navadno ti pri nakupu vozovnice pripada manjša torba ter kovček do 10 kilogramov, predpisanih mer (navadno je obravnavan kot ročna prtljaga, po novem pa ti jo ponekod pospravijo v prostor za prtljago). Iz lastnih izkušenj ti zagotavljam, da na dopustu ne boš ničesar pogrešala, tudi če letiš le s to prtljago  - rek manj je več, še kako drži in stavim, da večine stvari, ki jih navadno odneseš s seboj na počitnice tako ali tako pogosto sploh ne uporabiš. Poletna oblačil so majhna in lahka, čevlje in vetrovko pa brez težav obuješ in oblečeš za let.

Nastanitev

Aranžmaji, ki jih iz brniškega letališča ponujajo slovenske turistične agencije so pogosto precej dragi  (ne pa čisto vedno - zato se splača preverjati tudi njihove ponudbe, predvsem tik pred odhodom) in navadno velja, da si v lastni režiji stroške počitnic lahko prepolovite. Sama nastanitev navadno izbiram na spletni strani Booking ali Airbnb, kjer so hoteli ali bungalovi ocenjeni s strani gostov, ki so jih obiskali, zato je izbira precej enostavna.

Kaj početi?

Na počitnice se je dobro v naprej pripraviti, saj lahko tako ogromno privarčuješ. Sama najraje preverim, kakšna je okolica kraja kamor odhajam in kaj si želim ogledati. Navadno je najem skuterja ali avtomobila precej cenejši preko interneta, z njim pa se izogneš tudi strošku transporta ob prihodu, saj se lahko dogovoriš, da te vozilo pričaka na letališču. Če potuješ v mesto, kjer je javni prevoz dobro urejen preveri, kakšne so možnosti nakupa vozovnic in na kakšen način boš največ prihranila. Včasih se splača za lokacijo hotela odšteti kakšen evro več, ki ga nato prihraniš pri stroških prevoza.

Pametno je preveriti kakšna je ponudba izletov, s katerimi bi si želela popestriti počitnice in ali lahko pri vnaprejšnji rezervaciji termina privarčuješ. Prav tako so pogosto na voljo vstopnice, ki v določenem časovnem obdobju omogočajo vstop v različne muzeje, na razstave in oglede drugih znamenitosti kraja. Organizacija počitnic s takšno vstopnico je gotovo precej cenejša.

Kdaj je pravi čas?

Če vprašate mene, je pravi čas za rezervacijo počitnic kadarkoli. Sama sicer dopust redko planiram pretirano vnaprej, zato se pogosto poslužujem nakupa tik pred zdajci. Kdaj bodo letalske karte najcenejše je težko predvideti, zato je najbolj spremljati nizko cenovne ponudnike in kupiti karto, ko se cena spusti. Pri nastanitvah je ponavadi precej manj težav, saj cene navadno z bližanjem datuma počitnic padajo, paziti moraš le, da te ne prehitijo in ostaneš brez postelje v izbranem hotelu. Ceno počitnic sama navadno ocenjujem tako, da jo primerjam s ceno aranžmaja z odhodom iz brniškega letališča. Včasih se zgodi celo, da povratni let stane le okoli 20 ali 30€, kar je zagotovo znak, da ni kaj čakati. V pomoč pri iskanju so ti lahko številne spletne strani, ki iščejo ugodne letalske karte ali kombinacije le teh z nastanitvami.

Če ti naštejem nekaj ugodnih destinacij, ki sem jih iz bližnjih letališč našla pri izbiranju počitnic v preteklem tednu (govorim o razponu med 30 in 120€ za povratni let na osebo) - Mallorca, Ibiza, Bari, Valencia, Santorini, Kreta, Zakintos, Krf, Rodos, Gran Cannaria, Tenerife, Maroko...

Za konec

Te objave nikakor ne vzemi kot nasprotovanje ali žaljenje tistih, ki dopustujejo v Sloveniji ali na Hrvaškem. Strinjam se, da je na svetu ogromno čudovitih krajev in srečo imamo, da živimo obdani s številnimi biseri. Prav tako nikomur, ki se na dopust najraje odpravi z avtomobilom, avtobusom ali vlakom ne vsiljujem ničesar, gre le za nasvete in odgovor tistim, ki si že dlje časa želijo potovati kam drugam, pa so prepričani, da so potovanja z letalom nujno draga. Prav tako se zavedam, da si marsikdo dopusta sploh ne more privoščiti in hvaležna sem, da se lahko na vsake toliko usedem na letalo in obiščem nek drug kotiček sveta.

Objava je bila napisana predvsem zato, ker sem sama na počitnicah v stilu "odpeljimo se z avtom, najemimo apartma, kuhajmo sami in bomo prišli poceni skozi", zapravila vsaj toliko, če ne več, kot na počitnicah v Španiji, Grčiji ali pa v Egiptu, ki so se mi precej bolje vtisnili v spomin. Počitnice in potovanja si vsak človek predstavlja drugače, nekateri komaj čakajo na 14 dnevno ležanje na isti plaži s kratkimi večernimi sprehodi po promenadi, drugim pa pravo sprostitev predstavlja raziskovanje novih krajev, spoznavanje kultur, uživanje v utripu manjših in večjih mest in počitnice, s katerih se pogosto vrnejo še bolj utrujeni, a če vprašate mene, bogatejši za številne spomine, izkušnje in spoznanja.

Vse fotografije je posnela moja čudovita Nina Pintar iz bloga Ninnieboo.
Pa ti? Pogosto potuješ z letalom in se poslužuješ lastne režije potovanj? Kam se boš letos odpravila na počitnice? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

1 komentar: