Boljši od Nutelle

20:50 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Mogoče se ti zdi naslov dramatičen, morda celo zavajujoč? Naj ti povem, da ga nisem napisala zato, da boš kliknila na povezavo, ampak zato ker sem dejansko odkrila namaz, ki mi je precej bolj všeč od zloglasne Nutelle. Da pa ti še malo povečam apetit, namaz spremlja vojska Cavalier čokoladic, ki so nekoliko bolj zdrava, a vseeno zelo okusna alternativa klasični, z vijoličnim ovojem obdani prvi pomoči pri PMS-ju.

Za kaj gre?

Ti je v uvodu v oči padla beseda ZDRAVO? Seveda, vse smo narejene enako, rade bi jedle zdravo, uravnoteženo, eko, bio in podobno, ampak okus pa naj bo tak, kot pri slastni packariji s katero se bašemo, ko nas nihče ne gleda. Naj ti povem, da so belgijske čokoladne dobrote Cavalier resnično nekoliko bolj zdrave, saj so narejene iz 100% naravnih sestavin ter tako ne vsebujejo umetnih arom in ojačevalcev okusa. Niso radiacijsko obsevane ter ne vsebujejo jajc in genetsko spremenjenih organizmov. Dobro, kaj pa je potem sploh v njih? Veliko vlaknin, pravo sadje in naravna brezkalorična sladila stevia in eritritol.

Da se ne bova razumeli narobe. Čokolada je še vedno čokolada. Sladka pregreha, ki te potolaži, razvedri, s teboj proslavlja in trpi. Tvojih zdravstvenih težav verjetno nebo rešila, bo pa naredila manj škode, kot klasične mlečne čokolade. Njena prednost je že v embalaži, saj lahko izbereš 44 gramsko, kar se sliši malo, a poteši željo po sladkem skoraj enako, kot če bi jo pojedla še enkrat več.

Odvijmo najprej čokolade 
Cavalier proizvaja tako bele, kot tudi mlečne in temne čokolade. Bele še nisem preizkusila (pa jo bom gotovo zelo kmalu), medtem ko je mlečna nekoliko manj sladka kot tiste, ki jih za "tiste dni" kopičiš na prav posebnem mestu svoje omare. Ni grenka, nima okusa po temni čokoladi, a v njej ni tiste izrazite sladkobe, kar je definitivno plus. Še vedno se posladkaš, ob tem pa ti ni treba spiti dveh vrčev vode, pa ti sladkor ne razžira požiralnika. Temna čokolada je temna, tista prava, z okusom po "zdravi čokoladi" - in tokrat beseda zdrav nima tako pozitivnega prizvoka kot v prejšnjih stavkih. Razen, če si ljubiteljica grenkobe, seveda. Pa vendar, temno čokolado rešujejo okusi, za kofetarice je mocha odlična izbira! Če kavo sicer sladkaš, upam, da se boš lahko uprla sladkanju svoje tablice.
Pri izdelkih Cavalier mi je zelo všeč, da so kakav, kakavovo maslo ter nekatere druge sestavine pridobljeni v skladu s standardi pravične trgovine. Nekateri izdelki so primerni tako za diabetike, ljudi občutljive na laktozo ter vegane.

Kaj mi je najbolj všeč?

Pri čokoladicah me je najbolj navdušil okus dodatkov, saj drugače nisem pretirano navdušena nad čokoladami, ki vsebujejo kaj drugega kot lešnike ali rozine. Bananina čokolada? Navadno bi v trgovini odvihrala mimo, v tej čokoladi pa dejansko občutim banano! Tisto pravo, ki ni živo rumene barve in nima okusa po zobni pasti, ki sem si jo pred dvajsetimi leti vedno zaželela med nakupovanjem v eni izmed avstrijskih drogerij. V tej čokoladi občutim pravo banano, takšno, ki jo pojem za zajtrk! Pa prave Speculaas piškote, ki me ponesejo nazaj v Belgijo!

Še vedno nič o Nutelli

Res je, dolžna sem ti še pojasnilo o naslovu. Kaj je lahko boljše od Nutelle? No, če vprašaš mene, marsikaj, začnem lahko z arašidovim maslom in naštejem še kup namazov, ki ne vsebujejo čokolade. A kljub temu, Nutella na žlico so sanje in skušnjava velikega deleža ljudi, zato vas ta namaz morda zares navduši. Meni je takoj zadišal in me navdušil s precej bolj lešnikovim okusom, kot sem jih vajena od drugih namazov. Kljub temu da ni nič manj sladek kot drugi namazi, ni deloval tako težko in kljub temu, da sem ga sprva napadla kar z žlico, v želodcu nisem občutila tiste teže, kot se mi je to ponavadi dogajalo pri podobnih podvigih. Tudi na kruhu ali palačinkah je zelo mamljiv in zaradi njegove nasitnosti, za enak "učinek" zadostuje precej manj namaza, kot sem vajena. Mene je takoj prepričal in odkar sem ga odkrila se tudi v največji PMS krizi ne bi niti malo sekirala, če ustavijo proizvodnjo Nutelle, Eurocrema, Viki kreme ali kar vseh treh.

Zdaj pa samo še reči, da je zdrav!

Uganila si, tudi ta namaz vsebuje stevio in kar 8-krat manj sladkorja kot konkurenčni namazi - sladkor, ki se nahaja v njem je le tisti, ki je naravno prisoten v njegovih sestavinah (lešnikih, mleku, itd.). Mimogrede, si vedela, da je v povprečnem primerljivem namazu kar 55% sladkorja, ki sprosti ogromno inzulina in zelo obremenjuje tvojo trebušno slinavko ter povzroči velika nihanja količine sladkorja v krvi? Ne verjameš? Preveri.

Namaz kot vsi Cavalier izdelki ne vsebuje umetnih snovi, ojačevalcev okusa in podobno, v njem pa ni niti jajc in glutena. Vsebuje pa kar 38% vlaknin, medtem ko jih navadno v podobnih namazih najdeš okrog 4%. Definitivno vredno omembe!

Vse izdelke Cavalier najdeš v spletni trgovini Sladko.si ali na prodajnih mestih po Sloveniji.

Pa še ena zanimivost: Podjetje Cavalier se zelo zavzema za varstvo okolja, njihova celotna proizvodnja poteka izključno iz vira vetrne energije. Pohvalno kajne?

Si že se že srečala s katerim izmed Cavalier izdelkov? Kako so ti všeč? Katerega si najbolj želiš preizkusiti? Vesela bom tvojega komentarja.




Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: