Sol, sonce in potepanja

01:58 Nina - GlowToGo.eu Blog 2


Se ti je že zgodilo, da se odločiš za kratek skok do morja, ki se razvleče v skoraj dvotedenski dopust? Meni že kar nekajkrat in tudi letos ni bilo nič drugače. Kako sem v dobri družbi uspela združiti lenarjenje, nekaj športnih aktivnosti in izletov po severni Istri, izveš v nadaljevanju.

Kot veš, ne maram brezdelja, hotelskih kompleksov in posedanja na plaži, a tokrat težko trdim, da so bile naše počitnice pretirano razgibane in aktivne. Res je tudi, da je k temu veliko pripomogla dobra družba, pogovori pozno v noč, dopoldansko pitje kave ali večerno igranje namiznih iger, a vseeno si popolnega mirovanja nismo privoščili.

Spontan dopust smo preživeli v okolici Umaga, v bližini čudovite Lovrečice, ki smo jo obiskali skoraj vsak dan. Plaža s številnimi senčnimi kotički, lepim razgledom in enostavnim vstopom v morje, je gotovo ena boljših pogruntavščin tega leta. Ker plavanje, potapljanje ter namakanje enostavno obožujem in ker je bila vročina res neznosna, smo dneve preživljali v bližini vode, kamor sem z veseljem povabila še svojega napihljivega samoroga.

Čeprav je ogromen samorog lahko precej nagajiv in nevodljiv, je bila njegova družba prijetna. Ko sediš na njem sicer težko "odjahaš" v želeno smer in kaj hitro zdrsneš iz njega, a kaj ko je tako lep, mehek in udoben. Da pa sva v lenarjenje vnesla še malo aktivnosti, naju je večino dni na plaži spremljal tudi SUP, ki je nora popestritev poletja. Veslanje v stoje ali sede, z običajnim ali kajakaškim veslom, v mirnem ali razburkanem morju je vedno svojevrstno doživetje. Težko verjamem kako hitro se lahko z veslanjem znajdeš na sosednji plaži, na drugi strani zaliva ali sredi razburkanega morja, precej daleč od obale.

Sprehod po Umagu

Mesto Umag verjetno večina dobro pozna. Čez njega sem se sprehodila že neštetokrat, večinoma ob večerih, ko se tja odpravimo na sladoled. Letos sem ga uspela po dolgem času obiskati tudi podnevi, dan po nevihti, ko je morje še močno valovilo.

Moja najljubša dela mesta sta pomol s svetilnikom, ki ponuja razgled na marino na eni in prostrano morje na drugi strani ter ograja, ki ponuja pogled na staro mestno jedro. Zakaj le pogled? Ker mi sprehajanje mimo restavracij, v katere te vabijo iz vseh strani in ulice, nabito polne turistov nikakor ne odgovarjajo.

Kljub temu, da govorim o Umagu, tudi tam vedno najdem kakšen umirjen kotiček ali pozabljeno ulico, stran od stojnic, množice ljudi in glasne glasbe. In prav tam se počutim najbolje.

Na fotografijah nosim obleko, ki spominja na dolgo srajco in nekoliko bolj divjo rokersko torbico z neti. Oboje je iz trgovine Zaful in čeprav je obleka narejena iz precej toplega (za poletje celo pretoplega) materiala, sem z obojim zelo zadovoljna, saj se v oblačilih počutim izredno udobno.

Grožnjan - mesto umetnikov

Še pred nekaj tedni se mi niti sanjalo ni, da v Istri leži slikovito mestece Grožnjan, ki slovi po številnih ateljejih in galerijah ter zaradi svoje lokacije ponuja čudovite razglede. Majhno srednjeveško mestece že skoraj spominja na muzej, pa ne le zaradi umetniškega duha, ki se je naselil vanj, temveč tudi zaradi številnih lepo ohranjenih zgodovinskih stavb in obzidja.

Kljub temu da sva v okolici Umaga precej domača in tam preživiva večino krajših morskih odklopov, naju pot do sedaj še ni zanesla dobrih 20 kilometrov v notranjost Hrvaške, kjer stoji mesto Grožnjan. Slikovit kraj se nahaja na griču in zato ponuja številne čudovite razglede na okolico.

Mesto ni veliko, zato si ga z lahkoto ogledaš že s sprehodom med lepo ohranjenimi stavbami. Če te zanima zgodovina, nekaj osnovnih podatkov o znamenitosti najdeš na tablah, ki označujejo pomembne objekte v mestu ali pa kaj več izveš od prijaznih domačinov, ki na tržnici prodajajo svoje izdelke.
Ljubiteljica umetnosti in nakita se brez težav izgubi v številnih trgovinicahateljejih in galerijah, ki so mestu prinesle naziv "mesto umetnikov". Številne urejene kavarne, pa medtem ponudijo senco in zatočišče lačnim ali žejnim (s tem mislim predvsem na moške, ki ne razumejo, zakaj se že 15 minut odločaš katero izmed treh, njemu "čisto enakih" zapestnic si boš izbrala).

Če se nahajaš kje v bližini ti priporočam, da si vzameš (vsaj) kakšno uro ali dve za obisk Grožnjana. Kljub vrhuncu sezone ob našem obisku mesto ni pokalo po šivih, kar je v zadnjem času že skoraj čudež in prav to je izletu dodalo nekaj čarobnosti.

Naj izdelek v moji kozmetični torbici

Za konec moram omeniti še izdelek, o katerem sem na blogu že pisala, a sem ga imela priložnost resnično preizkusiti šele na morju. Phyto meglica lase poboža z nežnim vonjem jasmina in mošusa in jih razvaja z izvlečkom ognjiča, sončničnih semen, sladkega mandlja in belega lotosa. Izdelek je namenjen zaščiti las pred soncem, slano vodo in klorom, a učinka, kot ga ima na lase nisem pričakovala. Na suhe, dan prej umite lase sem pred skokom v morje nanesla meglico in ko so se mi lase posušili, so bili skoraj takšni, kot preden so se namakali v slani vodi pod žgočim soncem. Mehki in enostavni za razčesavanje! Če sovražiš občutek slanih, trdih in od soli sprijetih las, je to izdelek, ki ga nujno potrebuješ!

Na fotografijah nosim:

Karirasta obleka - Zaful (klik)
Črna torbica - Zaful (klik)
Pisana obleka - SammyDress (klik)
Sandali - Rosegal (klik)
Torbica ananas - Zaful (klik)
Bela obleka - Zaful (klik)
Choker - Zaful (klik)
Samorog - Zaful (klik)

Pa ti? Kje si si letos že privoščila dopust? Poznaš Grožnjan in tudi ti obožuješ pogled na stari del mesta Umag? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

2 komentarja:

  1. Nisem vedela,da je Umag lahko tako lepo. Sem bila tam enkrat pa mi ni ostal v najlepšem spominu. :D
    Tudi jaz ravno spisujem objavo iz morja :).
    J. ♡

    OdgovoriIzbriši
  2. Beautiful Dress. You are looking cute princess in this dress.

    OdgovoriIzbriši