Kako resnično doživeti Egipt?

23:49 Nina - GlowToGo.eu Blog 0


Mumije, piramide, koralni greben, puščava in reka Nil. Egipt je gotovo ena najlepših dežel, ki sem jih imela možnost obiskati in ker je popularna turistična destinacija številnih Slovencev, sem se z vami odločila deliti nekaj nasvetov, s katerimi boste biser Bližnjega vzhoda doživeli kar se da pristno.

Sama sem Egipt obiskala trikrat, dvakrat je bil najino izhodišče Sharm El Sheikh, enkrat pa sva se odpravila v Hurghado. Ko obiščem kraje, ki jih ne poznam, me težko karkoli pripravi do mirovanja in lenarjenja na plaži. Od potovanja želim imeti čimveč, a hkrati spoznati kulturo, si privoščiti čaj na ulici in uživati v trenutku.

Izleti po Egiptu

V času, ko sva se odločila za počitnice v Egiptu, je bilo najceneje izbrati aranžma preko turistične agencije (hotela sva namreč leteti iz Brnika), ločen nakup letalskih vozovnic in hotela, se ni izplačal. Ob prihodu v hotel, turistični predstavnik agencije navadno predstavi kup atraktivnih izletov in možnosti za aktivno preživljanje časa, ki pa so v njihovi ponudbi izredno dragi. Če je le mogoče, izlete rezervirajte preko lokalnih agencij, ki za tretjino denarja navadno ponudijo še nekoliko več, kar bi za bistveno več denarja doživeli s slovensko turistično agencijo.

Dan snorkljanja na ladjici na najlepših kotičkih narodnega parka Ras Muhammad z vključenim kosilom, lahko dobite za 10$, potapljanje od 10 metrov, kratek tečaj in kosilo na ladji vas bo stalo 30$. Izlet v Luxor (z ogledom templjev Luxor, Karnak in templja kraljice Hatshepsut, Doline kraljev, izdelovalnice papirusa, vožnjo po Nilu na otok banan z ogledom ter kosilo na ladji) ali Kairo (z ogledom piramid in Sfinge, izdelovalnice papirusa, sprehodom po mestu Kairo z ogledom mošeje Muhammad Ali ter ogledom narodnega muzeja, kjer hranijo Tutankamonov sarkofag in številne ohranjene mumije), ogled sončnega vzhoda na gori Sinaj s samostanom Saint Catherine ali pobeg v Dahab, s snorklanjem v Blue Hole, čajem pri beduinih ter jahanjem kamel, pa vsaj polovico manj, kot je cena ponujena pri domači agenciji.

Po najinih izkušnjah so bili programi izletov popolnoma enaki ali pa še dodatno obogateni, nikjer nisva za manj denarja dobila manj, kot so nama ponudili pri agencijo s katero sva potovala.

Prav tako se splača usesti na lokalni avtobus, za nekaj dolarjev se namreč lahko iz Hurghade odpeljete do čudovite El Goune in doživite prestiž tega urejenega mesteca. 

Svet ob reki Nil in obala Rdečega morja sta med seboj popolnoma različna. Križarjenje predstavlja predvsem popotovanje preko bogate zgodovine, ob razgledu na travnike in oaze, ki so nastale ob reki ter žal tudi marsikaterem neprijetnem prizoru umazanije, ki priplava mimo. S počitnicami ob Rdečemu morju se ogledu Kaira in templjev ob reki Nil ni treba odpovedati, le vožnja tja je nekoliko daljša in napornejša, a v zameno ste blizu prijetno toplemu morju in čudovitemu koralnemu grebenu.


Izleti v sosednje države

Preko egipčanske turistične agencije lahko poceni potujete tudi v druge države. Dnevni izlet v Jordanijo z ogledom Petre vas bo stal precej manj kot 100€. Na pot se odpravite s katamaranom, po ogledu mesta Aqaba pa sledi ogled Petre. Nekaj kilometrov hoje in dovolj časa za ogled v skalo vklesanih stavb dan spremeni v nepozabno doživetje. Pred odhodom preverite temperature, saj zna biti v skalni soteski izredno vroče.

Če želite odriniti v drugo smer in si ogledati Izrael ter Palestino, bo pot precej bolj zapletena, a obeta se vam pravo doživetje. Prestop meje je možen ob določenih dneh, pot pa poteka z avtobusom, ki potnike pripelje do meje, po prestopu pa se nadaljuje z drugim avtobusom, ki čaka na drugi strani. Izraelska mejna kontrola je zelo zaostrena in prestop precej dolgotrajen, zaradi vize, ki jo nalepijo v potni list pa imate lahko težave pri nadaljnjih potovanjih. Izrael je sicer čudovita dežela, na izletu pa običajno ponujajo ogled ključnih objektov krščanske, muslimane in judovske vere v Jeruzalemu, obisk Betlehema ter kopanje v Mrtvem morju

Domačini

Okoli turističnih predelov mest se je težko sprehoditi po ulicah, ne da bi iz vseh strani prejemali komplimente, ponudbe za nakup raznoraznih izdelkov, vprašanja s kod ste in podobno. Da bi se temu kar se da izognili, se splača bivati v hotelu, ki leži v starem delu mesta (to velja predvsem za Hurghado, kjer se večina popularnih hotelov nahaja v nekje 20 minut oddaljeni turistični coni). Pravi utrip mesta, prijaznost domačinov in pristne odnose boste našli na skritih ulicah, umaknjenih od množičnega turizma in želje po zaslužku. Včasih se ni treba sprehoditi daleč, da lahko v miru grizljamo pečeno čičiriko in z gestami komuniciramo z ljudmi, ki na ulici pijejo čaj, kadijo šišo in igrajo šah.

Vsakič, ko sva se odpravila v turistično manj obiskana mesta (ali zgolj odmaknjene predele turističnih mest) sem komaj verjela, da sem še vedno v isti državi. V državi, ki slovi po vsiljivih prodajalcih, zaigranih nasmehih, po ljudeh, ki so pripravljeni storiti vse, da bi od tebe dobili nekaj egiptovskih funtov. Ljudje, ki v njihovi senci živijo normalna, revna življenja in delajo za svoj denar, daleč stran od oči turistov, so nasmejani, prijazni in dobrodušni. Z največjim veseljem pripravijo čaj, v polomljeni angleščini ali zgolj z govorico rok pokramljajo s tabo, ti stisnejo roko in pomahajo v slovo. To so Egipčani, po katerih bi morali poznati njihovo državo.

Ko se odpravljate na izlet, s seboj vzemite sadje, bonbone ali hotelski zajtrk za na pot. Otroci na ulici jih bodo veseli, njihovi nasmehi pa vam bodo polepšali dan.

Hrana

Pri hrani v Egiptu sva bila vedno precej pazljiva. Vode iz pipe ni priporočljivo piti, zato je treba biti pozoren na led v pijači (v turističnih območjih ga navadno izdelujejo iz ustekleničene vode), z vodo oprano solato, umivanje zob, itd. Kljub zagotovilom, sva se sama navadno mesa izogibala (kar pa ne velja za morsko hrano), saj po sprehodu po ulicah Kaira in spoznavanju načina hrambe in prodaje mesa (v razgretem prtljažniku avtomobila, na časopisnem papirju, prekrito z muhami) želje, da bi ga jedla nisva imela. 

Najbolj varna hrana so kruh in pekovski izdelki, kuhana zelenjava, riž, krompir, testenine, sladice, olupljeno sadje in podobno. Morda res ne bo šlo za kulinaričen presežek a bolje paziti, kot imeti pokvarjen dopust.

Pod morsko gladino

Koralni greben, ki se nahaja v Egiptu je enostavno čudovit. Tropske ribe, številne živali in pisane korale začarajo vsakega, ki si nadene masko in pokuka v podvodni svet. Masko in plavutke si lahko izposodite v vsakem potapljaškem centru, a svetujem, da v kovček spakirate vsaj masko ali plavalna očala, ker boste svet pod morsko gladino želeli opazovati vsakič, ko boste stopili v vodo.

Malce pazljivosti je potrebno nameniti nekaterim strupenim ribam, ki živijo v obalnem pasu Rdečega morja (predvsem plamenka), nič čudnega ne bo, če boste med izletom z ladjo srečali jato morskih psov ali skočili v vodo poleg orjaškega morskega psa kitovca. Velikih nevarnosti sicer ni, dobro pa se je seznaniti, katerih živali se je bolje izogniti. Bolj nevarne so korale, saj so po večini zelo ostre, rana od ureza pa se rada grdo vname, zato je ob vstopu v vodo preko koralnega grebena pametno obuti zaščitne čevlje.

Podvodni svet v okolici Sharm el Sheikha je sicer občutnejše lepši kot v Hurghadi, najlepše podvodne prizore pa boste doživeli v narodnem parku Ras Muhammad.

Egipt lahko doživimo na različne načine. Nekateri čas najraje preživijo v luksuzu hotelov, uživajo v njihovi all inclusive ponudbi in ne zapuščajo turističnega območja, drugi pa se raje podamo v neznano in iščemo pristnost države in prebivalcev, ki jo obiskujemo. Prave ali napačne različice ni, vse je odvisno od tega, česa si od počitnic želimo.

Pa ti, si že obiskal/a Egipt? Kako ti je všeč? Vesela bom tvojega komentarja.



Še več zanimivih vsebin

0 komentarji: